Alcohol en huidproblemen

Welke effecten heeft het drinken van alcohol op huidproblemen? Maakt het hierbij uit hoeveel en hoe vaak iemand drinkt (drinkpatroon)? En wanneer is er sprake van een alcoholallergie of -intolerantie?

Expertisecentrum Alcohol

Deze pagina is gemaakt door het Expertisecentrum Alcohol. Met wetenschappelijke kennis helpt het expertisecentrum professionals gezondheidsschade door alcohol terug te dringen. Op zoek naar informatie voor jezelf of een ander? Kijk op alcoholinfo.nl.

Blijf op de hoogte

Met de nieuwsbrief van het Expertisecentrum Alcohol:

E-mailadres(Vereist)
Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Heeft u een vraag?

Stuur ons een mail
Expertisecentrum Alcohol

Huidproblemen

Huidproblemen of huidziekten zijn afwijkingen aan de huid. Er zijn veel verschillende huidproblemen. Ze zijn vaak te herkennen aan vlekken, bulten, of schilfering aan de huid en kunnen worden veroorzaakt door een bacterie, schimmel, virus, allergie, geneesmiddel, straling, stofwisselingsstoornis of een andere oorzaak [1]. Ook het overmatig drinken van alcohol kan huidproblemen veroorzaken, in stand houden, verergeren of de behandeling van de klachten verhinderen [2,3]. Door overmatig alcoholgebruik kan men een droge huid krijgen en worden rimpels zichtbaarder. Netelroos, eczeem, rosacea (couperose), acné, rhinophyma (‘bloemkoolneus’) en psoriasis worden over het algemeen niet veroorzaakt door alcoholgebruik, maar het gebruik kan de klachten wel verergeren [4,5]. Daarnaast verzwakt overmatig alcoholgebruik het immuunsysteem, waardoor gebruikers vatbaarder zijn voor huidinfecties [6]. Ook een alcoholallergie of -intolerantie kunnen ten grondslag liggen aan het ontstaan van huidproblematiek.

Alcoholallergie of -intolerantie?

De termen (voedsel)allergie en (voedsel)intolerantie worden regelmatig door elkaar gebruikt, omdat de symptomen vaak overeen komen. Geschat wordt dat 1 tot 2% van de Nederlandse volwassen bevolking daadwerkelijk een voedselallergie heeft, waarbij de klachten worden veroorzaakt door een reactie van het afweersysteem op specifieke voedingsmiddelen. Een alcoholallergie is daarom erg zeldzaam. De kans is groter dat iemand allergisch is voor één van de ingrediënten die in alcohol verwerkt zijn, zoals het graan in bier of de druiven in wijn [7].

Bij een (voedsel)allergie is er sprake van een acute reactie, waarbij IgE antistoffen een rol spelen. IgE staat voor immuunglobuline van klasse E. Deze antistoffen zijn betrokken bij de afweer van parasieten en bij allergische reacties [8]. Symptomen van een alcoholallergie zijn onder anderen  ademhalingsproblemen, anafylaxie (een ernstige allergische reactie die een snelle, zwakke polsslag, misselijkheid en braken veroorzaakt), bewustzijnsverlies, buikkrampen en/of huiduitslag [9].

(Voedsel)intolerantie is een verzamelbegrip voor reacties op voedsel die niet allergisch van aard zijn [8]. Het lichaam kan de stoffen dan niet afbreken, maar er is geen sprake van een acute reactie. Symptomen van een alcoholintolerantie zijn onder andere ademhalingsproblemen, diarree, een rood gezicht, hoofdpijn, maagpijn of maagzuur en netelroos of een andere huiduitslag [9]. Geschat wordt dat in Nederland 1 tot 3% van de volwassenen een niet-allergische voedselovergevoeligheid heeft.

Personen van Aziatische komaf kunnen over het algemeen slechter tegen alcohol. Bij hen is het enzym alcoholdehydrogenase (ADH), dat alcohol afbreekt tot de giftige stof aceetaldehyde, afwijkend of ontbreekt zelfs. Hierdoor krijgen zij meer aceetaldehyde in hun bloed. Dit leidt tot symptomen behorend bij een alcoholintolerantie [9].

Behandeling

De enige manier om symptomen van een alcoholallergie – of intolerantie volledig te voorkomen is door geen alcohol te drinken of alcoholhoudende dranken met de ingrediënten die de problemen veroorzaken te vermijden [5,9]. Wanneer iemand milde klachten ervaart, kunnen antihistaminica de symptomen verminderen [9].

Referenties

  1. Mohs Klinieken. (z.d.). Huidziekten. Geraadpleegd van https://www.mohsklinieken.nl/aandoeningen/huidziekten/#:~:text=Een%20huidziekte%20is%20een%20ziekte,of%20schilfering%20aan%20de%20huid
  2. Padma, K., Hegde, S., Yadihal, A. G., & Shetty, S. (2019). Dermatological Disorders in Patients with Alcohol Dependence Syndrome: An Observational Clinical Study. Indian Journal of Private Psychiatry, 13(1), 5.
  3. Kazakevich, N., Moody, M. N., Landau, J. M., & Goldberg, L. H. (2011). Alcohol and skin disorders: with a focus on psoriasis. Skin Therapy Lett, 16(4), 5-6.
  4. Alcoholhulp. (z.d.). Alcohol en huidveroudering. Geraadpleegd van https://www.alcoholhulp.be/alcohol-huid#:~:text=Alcohol%20kan%20bestaande%20huidproblemen%20verergeren,onrechte%20aan%20overmatig%20alcoholgebruik%20toegeschreven
  5. InfoNu. (2020). De invloed van drinken van alcohol op de huid. Geraadpleegd van https://mens-en-gezondheid.infonu.nl/aandoeningen/196810-de-invloed-van-drinken-van-alcohol-op-de-huid.html
  6. Alcoholinfo. (z.d.). Kan je huidproblemen krijgen door alcohol? Geraadpleegd van https://www.alcoholinfo.nl/gezondheid/kan-je-huidproblemen-krijgen-door-alcohol
  7. Voedselintolerantie. (z.d.). Alcoholallergie. Geraadpleegd van https://voedselintolerantie.nl/alcoholallergie/
  8. ZorgNu. (2019). Voedselallergie en voedselintolerantie: wat is het verschil? Geraadpleegd van https://zorgnu.avrotros.nl/hulp/hulpartikelen/item/voedselallergie-en-voedselintolerantie-wat-is-het-verschil/#:~:text=Typische%20klachten%20van%20een%20acute,)%20en%20glutenintolerantie%20(coeliakie
  9. InfoNu. (2020). Alcoholintolerantie: symptomen na drinken van alcohol. Geraadpleegd van https://mens-en-gezondheid.infonu.nl/aandoeningen/192543-alcoholintolerantie-symptomen-na-drinken-van-alcohol.html