Gastcolumns |

Debat

Deze column is in 2019 geschreven voor de nieuwsbrief van het Nationaal Expertisecentrum Tabaksontmoediging.

Afgelopen week zou het Plenaire Debat zijn over het Preventieakkoord. Met alle maatregelen uit het akkoord en de inspanning van veel maatschappelijke organisaties komt er een rookvrije generatie in 2040. Een spannend moment dus. De urgentie werd flink versterkt door de mooie media actie van 150 moedige artsen. VWS werkte aan laatste brieven aan de Kamer, spreekteksten, Q&A’s en andere praktische voorbereiding op een debat dat ruim 4 uur zou kunnen duren. Jammer dat het debat niet doorging, maar ik snap ook wel een beetje dat de Tweede Kamer voorrang gaf aan het Klimaatakkoord.

Vijf jaar geleden, net begonnen op tabak, dacht ik niet dat dit zo relevant en uitdagend zou zijn. Inmiddels ben ik zwaar onder de indruk van wat er in korte tijd is bereikt en wat de rol van maatschappelijke organisaties en zorgprofessionals daarbij is. Kijk naar de Rookvrije Generatie beweging. Of de Taskforce Rookvrije Start. Roken is ongezond, de cijfers rauw en de impact enorm, daar willen we nieuwe generaties kinderen voor behoeden. Een sterke drijfveer met veel draagvlak in de samenleving.

Een duidelijk verhaal, maar makkelijk is het voor stoppers niet, de sigaret is geraffineerd ontworpen. Toch blijkt Stoptober vele ex-rokers te maken. Ook mijn broer (zorgprofessional in de ggz) stopte ruim een jaar gelden, evenals mijn vader en twee tantes die ook in de zorg werkten. Een andere tante overleed helaas door het roken.

Met het Akkoord pakken we het groot aan en mikken we op <5% rokers in 2040. Met stevige campagnes, saaie pakjes en uit het zicht, hoge accijnzen, naar minder verkooppunten, rookvrije sport, speel, schoolterreinen, geen eigen risico bij stoppen en een enorme inzet vanuit de zorg. Volgens de wetenschap een effectieve formule. Laat het debat maar gauw komen, we zijn er klaar voor. Ondertussen werken we met volle kracht door aan de maatregelen en de acties uit het akkoord.

Over de auteur

Manou de Nennie
Beleidsadviseur tabaksontmoediging
Ministerie van VWS