Leidraad: Een organisatiebrede aanpak van mentale gezondheid op het werk

Een mentaal gezonde organisatie. Hoe doe je dat?

Deze leidraad beschrijft de organisatiebrede aanpak van mentale gezondheid op het werk. De organisatiebrede aanpak is een hulpmiddel voor professionals en maakt duidelijk met welk doel, op welke niveaus en onder welke voorwaarden je acties inzet. Met deze acties kun je mentale klachten voorkomen, optimaliseer je de mentale gezondheid en ondersteun je bij klachten. Het creëren van draagvlak is nodig voor een succesvolle implementatie. We geven aanbevelingen en inspirerende praktijkvoorbeelden over wat je op elk niveau in de organisatie kunt doen voor mentale gezondheid. Ook vind je verwijzingen naar handige interventie-overzichten. De organisatiebrede aanpak en aanbevelingen zijn gebaseerd op de meest recente evidence- en expert-based inzichten zoals omschreven in (inter)nationale richtlijnen.

 

Waarom deze leidraad?

Maar liefst 20% van de werknemers gaf in 2022 aan dat zij mentale klachten, in het bijzonder burn-outklachten, ervaren (NEA, 2022). Langdurige mentale klachten kunnen leiden tot verzuim én zijn een behoorlijke kostenpost. Met de organisatiebrede aanpak kun je proactief aan de slag met de mentale gezondheid van werknemers.

 

Voor wie?

HR medewerkers, beleidsmedewerkers, preventiemedewerkers, arboprofessionals en andere geïnteresseerden die aan de slag willen met de mentale gezondheid in een organisatie vanaf +/- 200 medewerkers. Ben je een MKB’er? Meld je dan hier aan voor een van de kennissessies over werkstress in het MKB: Kennissessies Werkstress in het MKB - Trimbos-instituut

 

Totstandkoming?

In het kader van de landelijke aanpak ‘mentale gezondheid: van ons allemaal’ vertaalde het Trimbos-instituut -, recente (inter)nationale richtlijnen naar een organisatiebrede aanpak. Dit gebeurde met inbreng van experts van de Beroepsvereniging Arbeids- & organisatiedeskundigen (BA&O), de Nederlandse Vereniging voor Arbeids- en Bedrijfsgeneeskunde (NVAB) en kenniskring Psychosociale Arbeidsbelasting (PSA) ism TNO.

Auteur Nadine Muller, Marion van den Wittenboer, Stephanie Leone, Carlien Mijnans, Laura Shields-Zeeman, Margriet Formanoy
Pagina's

42

Jaar

2024

SKU AF2115
Category Handreikingen

Andere suggesties…

Ook interessant