HBSC 2013

Gezondheid, welzijn en opvoeding van jongeren in Nederland

Dit rapport bevat de nieuwste gegevens uit het Health Behaviour in School-aged Children (HBSC) onderzoek. Dit is een landelijk representatief onderzoek naar de gezondheid en het welzijn van de schoolgaande jeugd van 11 tot en met 16 jaar. In 2013 werd dit onderzoek voor de vierde keer uitgevoerd in Nederland. Ook de ouders van scholieren zijn betrokken bij het onderzoek.

Dit rapport beantwoordt vragen zoals:

  • Hoe gelukkig en gezond is de jeugd in Nederland anno 2013?
  • Zijn jongeren tevreden over hun relatie met hun ouders en vrienden? En hebben zij het naar hun zin op school?
  • Eten zij gezond en bewegen zij genoeg?
  • Hoe vaak en hoeveel roken, drinken en blowen jongeren in Nederland? Gebruiken zij, na de vele preventiecampagnes van de afgelopen jaren, nu minder middelen dan voorheen?
  • Hoeveel jongeren zijn al op jonge leeftijd seksueel actief, en in hoeverre beschermen deze jongeren zich tegen de risico’s van onveilige seks?
  • Hoe vaak hebben jongeren psychosomatische klachten en psychische problemen?
  • Zijn er verschillen in de gezondheid en het welzijn van Nederlandse jongeren naar etniciteit, schoolniveau, gezinswelvaart en gezinsvorm?
  • Hoe denken ouders over de gezondheid van hun kinderen? Wat doen zij om de gezondheid en het welzijn van hun kinderen te stimuleren? En hoe goed zijn zij op de hoogte van het (gezondheids)gedrag van hun kinderen?
  • Welke veranderingen hebben zich de afgelopen twaalf jaar voorgedaan in de gezondheid en het welzijn van scholieren en in de opvoeding van ouders?

In deel 1 van dit rapport vindt u de resultaten van het onderzoek dat onder de jongeren zelf is uitgevoerd. Deel 2 bevat informatie over de opvoeding, opvattingen en regels van ouders met betrekking tot het gezondheidsgedrag van jongeren.

Het HBSC-onderzoek maakt deel uit van een internationaal onderzoek dat iedere vier jaar in meer dan veertig landen plaatsvindt onder auspiciën van de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO). Het onderzoek werd uitgevoerd in een samenwerking tussen de Universiteit Utrecht, het Trimbos-instituut en het Sociaal en Cultureel Planbureau (SCP).

2018, herziene versie (correcties hoofdstuk 3)

Auteur M. de Looze, S. van Dorsselaer, S. de Roos, J. Verdurmen, G. Stevens, R. Gommans, M. van Bon-Martens, T. ter Bogt, W. Vollebergh
Auteur

, , , , , , , ,

Pagina's

259

ISBN

978-90-5335-914-3

SKU af1327
Category Rapporten