Quiddy: stoppen-met-rokenapp voor jongvolwassenen

Quiddy is een gratis app die speciaal ontwikkeld is voor jongvolwassenen tussen de 16 en 25 jaar die willen stoppen met roken. Met de app kan je samen met een leeftijdgenoot stoppen. Iemand die je kent, of anoniem.

  • Thema: Roken
  • Doelgroep: Jongeren 16-25 jaar oud
  • Type: Zelfhulp; mobiele app
  • Kosten: Gratis

Hoe werkt het?

Quiddy matcht jongvolwassenen met een leeftijdsgenoot die ook wil stoppen met roken. Om tot een goede match te komen, zorgen we dat de buddy dezelfde leeftijd heeft en dezelfde reden om te willen stoppen met roken. Bijvoorbeeld geld besparen. Via de chat kunnen buddy’s elkaar steunen bij moeilijke momenten, een grappige stelling versturen of gewoon even praten. Er is ook een noodknop. Daarmee kan iemand niet alleen een buddy (of iemand van de Stoplijn) inschakelen als diegene zin krijgt om te roken, maar ook afleiding zoeken door een spelletje te spelen of een filmpje te kijken. De app houdt bij hoeveel dagen iemand niet gerookt heeft en hoeveel geld bespaard is. De buddy’s kunnen badges verdienen als ze gestopt blijven, geld sparen én elkaar helpen. Er staan ook artikelen in de app over onderwerpen die jongvolwassenen interessant vinden, zoals de relatie tussen roken en stress en de tactieken van de tabaksindustrie.

Onderbouwing

Quiddy is gebaseerd op onderzoek naar de effectiviteit van stoppen-met-rokenapps. De app maakt gebruik van verschillende empirisch onderbouwde gedragsveranderingstechnieken als motivatieversterking, zelfregulatie en stimulatie van het gebruik van (sociale) hulpbronnen. Uit vragenlijstonderzoek en gesprekken met jongvolwassenen die roken bleek dat zij graag zelf of samen met een leeftijdsgenoot wilden stoppen met roken. De ingebouwde chat van Quiddy maakt dat mogelijk.

Quiddy is sinds 1 maart 2022 te downloaden op je smartphone. Het komende jaar gaan wij onderzoeken hoe goed Quiddy werkt en hoe we de app verder kunnen ontwikkelen.

Afbeelding1

Ontdek het op Google Play

Download in de App Store

Opdrachtgever

Ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport

Meer informatie

featured_image
Sigrid Troelstra
Wetenschappelijk medewerker Tabak