Hoeveel alcoholvrij drinkt Nederland?

Er komen steeds meer alcoholvrije bieren en wijnen op de markt en ook het aanbod alcoholvrije spirits (alcoholvrije sterke dranken) neemt toe. Hoeveel volwassenen drinken alcoholvrije dranken en hoe zit het met het gebruik door scholieren?

Expertisecentrum Alcohol

Deze pagina is gemaakt door het Expertisecentrum Alcohol. Met wetenschappelijke kennis helpt het expertisecentrum professionals gezondheidsschade door alcohol terug te dringen. Op zoek naar informatie voor jezelf of een ander? Kijk op alcoholinfo.nl.

Blijf op de hoogte

Met de nieuwsbrief van het Expertisecentrum Alcohol:

E-mailadres(Vereist)
Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Heeft u een vraag?

Stuur ons een mail
Expertisecentrum Alcohol

Aanbod alcoholvrij steeds groter

De laatste jaren is het aanbod aan alcoholvrije dranken toegenomen. Zo hebben diverse bierproducenten geïnvesteerd in de verbetering van technieken om alcoholvrije bieren te brouwen. Dit heeft gezorgd voor een verbetering van de kwaliteit en smaak, wat  zorgt voor een snellere keuze voor alcoholvrij door de consument [1]. Naast alcoholvrije pils breidt het aanbod alcoholvrije en alcoholarme bieren zich uit met tal van speciaalbieren, radlers en ciders [2].

Het aanbod alcoholvrije wijnen is de laatste jaren ook toegenomen en net als bij bieren stijgt ook de  verkoop van alcoholvrije wijnen [3].

Verder zien we tegenwoordig ook steeds meer alcoholvrije cocktails (ook wel mocktails genoemd), meer frisdranken specifiek gericht op volwassenen (zoals kombucha of limonades met vernieuwende smaakcombinaties) en zelfs alcoholvrije gedestilleerde dranken, zoals alcoholvrije gin [4].

Gebruik alcoholvrij door volwassenen

Cijfers over het gebruik van andere alcoholvrije dranken door volwassenen, zoals alcoholvrij bier of wijn, zijn afkomstig uit de aanvullende module middelen van de Leefstijlmonitor 2022 [5].

  • Alcoholvrije wijn of cider wordt maandelijks door 1,4% van de volwassenen gedronken. Vanwege de beperkte aantallen is het drinken van alcoholvrije wijn niet verder uitgesplitst naar geslacht, leeftijd en opleiding.
  • Van de volwassenen in Nederland dronk 15,6% in 2022 maandelijks alcoholvrij bier [5].
  • Er zijn meer mannen (21,0%) dan vrouwen (10,4%) die maandelijks alcoholvrij bier drinken.
  • Mensen uit de leeftijdsgroep 25 tot 29 jaar (20,9%) en uit de leeftijdsgroep 30 tot 39 jaar (19,1%) drinken het vaakst alcoholvrij bier.
  • Jongvolwassenen (18-24 jaar) en 75-plussers drinken minder vaak alcoholvrij bier (12,0% en 10,3%).
  • De cijfers voor het gebruik van alcoholvrij bier verschillen ook naar opleiding. Nederlanders met een hbo/wo opleiding drinken het vaakst alcoholvrij bier (23,5%), gevolgd door volwassenen met een havo, vwo of mbo opleiding (12,3%) en basis/vmbo geschoolden(7,3%).
  • Mensen die wel eens alcohol drinken, drinken vaker alcoholvrij bier dan mensen die geen alcohol drinken. Van de alcoholgebruikers drinkt 18,3% maandelijks alcoholvrij bier, van de niet-alcoholgebruikers is dit 6,0% .
  • Het gebruik van alcoholvrij bier is toegenomen van 9,6% in 2018 naar 15,6% in 2022 [5].

Cijfers gebruik alcoholvrije dranken door scholieren

In het HBSC-onderzoek van 2021 is gekeken naar de consumptie van alcoholvrije dranken door scholieren op het basisonderwijs (groep 8) en op het voortgezet onderwijs (12 t/m 16 jaar) [6]. Het gaat hierbij om dranken als alcoholvrij bier en alcoholvrije wijn of cider (zoals radler 0.0, Hugo 0.0 of Jillz 0.0).

Van de scholieren in groep 8 geeft 41% aan weleens een alcoholvrij drankje gedronken te hebben [6]. Jongens hebben vaker alcoholvrije dranken gedronken dan meisjes (respectievelijk 45% en 37%).

Van de scholieren op het voortgezet onderwijs drinkt 15% tenminste maandelijks een alcoholvrije drank [6]. Er zijn meer jongens (17%) dan meisjes (12%) die maandelijks alcoholvrij drinken (zie figuur) [6].

Referenties

  1. Jager, I. (2019). Waarom mensen steeds meer alcoholvrije drank drinken. nl . Geraadpleegd op 12-07-2023, https://www.nu.nl/eten-en-drinken/5703350/waarom-mensen-steeds-meer-alcoholvrije-drank-drinken.html
  2. de Jongh, J. & Tramper, A. (2018). Nationaal bieronderzoek 2018: Een kwantitatief onderzoek naar de consumptie en beleving van bier in 2018 onder Nederlandse bierdrinkers. Amsterdam: Ruigrok NetPanel.
  3. Ter Bogt, J. (2022, januari 14). We drinken steeds meer alcoholvrije wijn tijdens dry january. NU.nl. Geraadpleegd op 8 juni, 2023, https://www.nu.nl/economie/6177759/we-drinken-steeds-meer-alcoholvrije-wijn-tijdens-dry-january.html
  4. Homan, M. (2018). Alcoholvrije ‘gin’ van Britse boer verovert toprestaurants. Geraadpleegd op 08-04-2019: https://www.rtlz.nl/life/artikel/4152886/alcoholvrije-gin-van-britse-boer-verovert-toprestaurants
  5. LSM-A Middelen/Leefstijlmonitor, Trimbos-instituut i.s.m. RIVM en CBS.
  6. Boer M, van Dorsselaer S, de Looze M, de Roos S, Brons H, van den Eijnden R, Monshouwer K, Huijnk W, ter Bogt T, Vollebergh W, Stevens G. (2022) HBSC 2021. Gezondheid en welzijn van Jongeren in Nederland. Utrecht: Universiteit Utrecht, Trimbos-instituut en Sociaal en Cultureel Planbureau.