E-healthinterventies bij stoppen met roken in de huisartsenpraktijk

Verkenning

Er zijn verschillende mogelijkheden om rokers te ondersteunen bij het stoppen, waaronder groepscursussen, telefonische coachingstrajecten of face-to-face gesprekken. Daarnaast kunnen e-healthinterventies rokers helpen om te stoppen. De afgelopen jaren zijn e-healthinterventies opgenomen in verschillende behandelrichtlijnen.

De inzet van e-healthinterventies in de huisartsenpraktijk heeft veel potentie. Huisartsen en praktijkondersteuners kennen de roker, kunnen inschatten in hoeverre een e-healthinterventie geschikt zou zijn, kunnen goed gebruik van een interventie bevorderen en kunnen tijd besparen door een deel van de reguliere behandeling te ondervangen met e-health. Er is echter nog weinig bekend over de inzet van e-healthinterventies in de huisartsenpraktijk.

Met deze verkenning hebben we in kaart gebracht in hoeverre e-healthinterventies worden ingezet in de huisartsenpraktijk bij patiënten die willen stoppen met roken. Ook geven we inzicht in hoe zorgprofessionals in de huisartsenpraktijk denken over de inzet van e-healthinterventies bij stoppen met roken en welke barrières zij ervaren. We geven aanbevelingen voor huisartsen en overige zorgprofessionals in de huisartsenpraktijk over de inzet van e-healthinterventies ter ondersteuning van stoppen met roken.

Auteur S. Troelstra, E. Willemse, N. Van Westen-Lagerweij, M. van Aerde, M. Willemsen
Pagina's

10

Auteur

, , , ,

SKU AF1915
Category Factsheets