De (studenten)tijd van je leven!

Een handreiking voor gemeenten voor lokale samenwerking in de preventie van riskant alcoholgebruik bij studenten in het hoger onderwijs

In 2018 is het Nationaal Preventieakkoord (NPA) afgesloten met problematisch alcoholgebruik als één van de drie hoofdthema’s. De overheid heeft met zeventig verschillende partners afspraken gemaakt over de aanpak van problematisch alcoholgebruik. Onder deze partijen bevinden zich ook de Vereniging van Samenwerkende Universiteiten (VSNU), de Vereniging Hogescholen (VH) en de Landelijke Kamer van Verenigingen (LKvV).

Studenten zijn als doelgroep expliciet geformuleerd in het NPA. Zo is de ambitie om in 2040 een gezonde leefstijl onderdeel te laten zijn van het hoger onderwijs. Ook moet het problematisch alcoholgebruik bij studerende jongvolwassenen in 2040 met 50% zijn afgenomen. Daarnaast moeten alle steden met hogescholen en universiteiten plannen ‘alcoholpreventie & studie’ hebben ontwikkeld. Doel van deze plannen is het terugdringen van problematisch alcoholgebruik onder studenten.

 

Auteur L. Nijkamp, M. van der Horst, A. Sannen
Auteur

A. Sannen, L. Nijkamp, M. van der Horst

Pagina's

39

Jaar

SKU AF1874
Category Rapporten

Ook interessant