Factsheet GHB 2018

december 2018

Gammahydroxyboterzuur (GHB) is een lichaamseigen stof. In het lichaam is het een neurotransmitter, dat wil zeggen een stof die een functie heeft bij de signaaloverdracht in de hersenen.

Vanaf de jaren ’90 kwam GHB in opmars als ‘recreatieve’ drug. Het effect van GHB is dempend en het veroorzaakt net als alcohol een lichte roes. GHB kan echter ook stimulerende effecten hebben en hallucinaties veroorzaken. Gebruikers voelen meer zelfvertrouwen, een ontspannen high, vergeten problemen, voelen zich socialer en met meer energie. GHB verhoogt seksuele gevoelens en wordt daarom ook gebruikt als afrodisiacum.

Bij de ‘gewone’ recreatieve doseringen kan GHB echter ook al ongewenste effecten hebben zoals vermoeidheid, vergeetachtigheid, misselijkheid, overgeven en stuiptrekkingen. Een overdosering treedt makkelijk op en het aantal gebruikers dat in een coma raakt is zorgwekkend hoog. Ook is GHB al na enkele weken gebruik verslavend en is afkicken en afgekickt blijven heel lastig. Het acuut stoppen met GHB-gebruik kan bij een GHB-verslaving levensgevaarlijk zijn.

Tags:
Auteur E. Croes, H. Meijer, B. van Dort, J. Remmits, S. van Bergeijk
Auteur

, , , ,

Pagina's

8

Jaar

SKU af1656
Category Factsheets
Tags: