Het Grote Uitgaansonderzoek 2013

Uitgaanspatronen, middelengebruik en risicogedrag onder uitgaande jongeren en jongvolwassenen

Het uitgaansleven is een levendige setting waarin veel alcohol, tabak en drugs gebruikt wordt. Veelal leidt dit tot een gezellige avond, maar soms loopt het uit de hand. Jongeren die tijdelijk het bewustzijn verliezen door het gebruik van alcohol of onder invloed van drugs achter het stuur gaan zitten. Het komt allemaal voor, maar hoe vaak? Hoeveel van de uitgaande jongeren gebruikt eigenlijk alcohol, tabak en drugs? Zijn er daarbij verschillen tussen festivalgangers en kroegtijgers? En welk type jongeren experimenteert met nieuwe drugs of combineert wel eens verschillende soorten drugs?

De antwoorden op deze - en vele andere - vragen vindt u in dit rapport. In het onderzoek zijn 3335 jongeren en jongvolwassen tussen de 15 en 35 jaar bevraagd over hun uitgaansgedrag en hun middelengebruik, in het bijzonder frequente party- en clubbezoekers met een voorkeur voor techno en hardhouse. Daarnaast komen in dit rapport risicogedragingen aan bod die samengaan met uitgaan zoals gezondheidsincidenten, onveilig vrijen, agressie, rijden onder invloed en verzuimen op werk of school.

Dit kwantitatieve onderzoek biedt een inkijkje in het uitgaansgedrag van jongeren en jongvolwassenen en laat zien welk soort uitgaanders een verhoogd risico loopt op het meemaken van incidenten in het uitgaansleven. Het biedt daarmee aanknopingspunten voor beleidsmakers, onderzoekers en preventieprofessionals die zich bezighouden met het voorkomen van riskant middelengebruik in het uitgaansleven en alle gevolgen daarvan.

Auteur F. Goossens, T. Frijns, N. van Hasselt, M. van Laar
Auteur

, , ,

Pagina's

115

SKU af1254
Category Rapporten