Alcohol en Minimum Unit Pricing (MUP)

Minimum Unit Pricing of MUP is een beleidsmaatregel voor alcoholpreventie. Door een vaste - hogere - bodemprijs per eenheid alcohol af te spreken, worden met name goedkope zwakke en/of sterke alcoholhoudende dranken duurder gemaakt. Deze producten worden vooral gekocht door overmatige, zware en problematische drinkers.

Expertisecentrum Alcohol

Deze pagina is gemaakt door het Expertisecentrum Alcohol. Met wetenschappelijke kennis helpt het expertisecentrum professionals gezondheidsschade door alcohol terug te dringen. Op zoek naar informatie voor jezelf of een ander? Kijk op alcoholinfo.nl.

Blijf op de hoogte

Met de nieuwsbrief van het Expertisecentrum Alcohol:

E-mailadres(Vereist)
Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Heeft u een vraag?

Stuur ons een mail
Expertisecentrum Alcohol

Door de prijsmaatregel zullen deze groepen drinkers minder gaan drinken en dus ook minder last hebben van de schadelijke gevolgen die alcoholgebruik heeft, zowel op lichamelijk als op psychisch gebied. Minimum Unit Pricing is al in diverse landen ingevoerd en effectief gebleken. Ook de Nederlandse overheid overweegt om Minimum Unit Pricing in te gaan voeren.

In dit dossier krijgt u antwoord op vragen als: hoe werkt deze maatregel precies en hoe wordt de prijs van verschillende alcoholhoudende dranken op basis van een minimum eenheidsprijs berekend? Hoe effectief is Minimum Unit Pricing tot nu toe gebleken? Wat speelt er zoal mee bij de implementatie van de maatregel en hoe denken relevante stakeholders over de invoering ervan? Tot slot schetsen we een aantal mogelijke scenario’s voor het prijsbeleid van alcohol in Nederland en geven we een doorberekening van kosten en effecten van Minimum Unit Pricing voor de Nederlandse situatie.

Het Trimbos-instituut doet samen met het RIVM onderzoek naar de effectiviteit, economische effecten en implementatie van Minimum Unit Pricing. De resultaten van literatuuronderzoek zijn aangevuld met interviews met experts en een aantal werkbezoeken van het RIVM aan Schotland en Engeland. Dit alles werd vastgelegd in het rapport ‘Minimum Unit Pricing voor alcohol - Onderzoek naar de haalbaarheid van invoering in Nederland’. Dit rapport is de bron van deze tekst.

 

Auteur: Carmen Voogt

Met dank aan: Nadine van Gelder (Trimbos), Kirsten Visscher (RIVM), Babette Everaars (RIVM), Paul van Gils (RIVM) en Ardine de Wit (RIVM).

Het dossier Alcohol en Minimum Unit Pricing (MUP) geeft een overzicht van de resultaten van recent wetenschappelijk onderzoek naar deze maatregel.

Video: Alcohol en Minimum Unit Pricing (MUP)

In onderstaande video vertelt Colin Angus van de University of Sheffield over Minimum Unit Pricing en alcoholbeleid.