Alcohol en de SEH

Vanuit de Spoedeisende Hulp (SEH) kan bijgedragen worden aan het signaleren en voorkomen van schadelijk alcoholgebruik. Op de SEH komen immers duizenden mensen binnen wanneer alcohol zelf directe schade heeft aangericht (alcoholvergiftiging) of er letsel is ontstaan mede als gevolg van alcoholgebruik (ongeval, geweld, zelfbeschadiging).

Expertisecentrum Alcohol

Deze pagina is gemaakt door het Expertisecentrum Alcohol. Met wetenschappelijke kennis helpt het expertisecentrum professionals gezondheidsschade door alcohol terug te dringen. Op zoek naar informatie voor jezelf of een ander? Kijk op alcoholinfo.nl.

Blijf op de hoogte

Met de nieuwsbrief van het Expertisecentrum Alcohol:

E-mailadres(Vereist)
Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Heeft u een vraag?

Stuur ons een mail
Expertisecentrum Alcohol

De opgelopen schade en het contact met een SEH-verpleegkundige of arts kunnen als ‘wake up call’ dienen en een duwtje geven in de richting van het stoppen met of minderen van het alcoholgebruik. Hierbij kunnen screeningsinstrumenten en kortdurende interventies ingezet worden. In dit dossier wordt een overzicht gegeven van de beschikbare kennis en interventies rondom schadelijk alcoholgebruik op de SEH.

Video: Alcoholgerelateerde agressie

Prof. dr. Kathryn Graham van het Institute for Mental Health Policy Research en het Centre for Addiction and Mental Health in Canada vertelt in deze video over alcohol-gerelateerde agressie. Ze vertelt dat alcohol een oorzakelijke factor is van agressie, waarbij context ook een belangrijke rol speelt.

Prof. dr. Kathryn Graham over alcohol-gerelateerde agressie from Trimbos-instituut on Vimeo.