Gezondheidsrisico's van alcohol bij 50-plussers

50-plussers die alcohol drinken, lopen meer gezondheidsrisico’s dan andere volwassenen [1].

Expertisecentrum Alcohol

Deze pagina is gemaakt door het Expertisecentrum Alcohol. Met wetenschappelijke kennis helpt het expertisecentrum professionals gezondheidsschade door alcohol terug te dringen. Op zoek naar informatie voor jezelf of een ander? Kijk op alcoholinfo.nl.

Blijf op de hoogte

Met de nieuwsbrief van het Expertisecentrum Alcohol:

E-mailadres(Vereist)
Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Heeft u een vraag?

Stuur ons een mail
Expertisecentrum Alcohol

De gevoeligheid voor de schadelijke gezondheidseffecten van alcohol neemt namelijk toe naarmate mensen ouder worden. Dat heeft te maken met een aantal lichamelijke veranderingen die met het ouder worden gepaard gaan:

  • afname van het vochtpercentage in het lichaam en toename van het vetpercentage, wat maakt dat de concentratie alcohol in het lichaam toeneemt;
  • het zenuwstelsel raakt gevoeliger voor de effecten van alcohol;
  • de afbraak en afvoer van alcohol door de maag, lever en nieren verloopt trager.

De lichamelijke veranderingen zorgen ervoor dat 50-plussers sneller onder invloed raken van een minder grote hoeveelheid alcohol. Hierdoor kunnen zij sneller vallen of ongelukken krijgen met grotere gevolgen (zoals botbreuken) dan andere volwassenen. Bovendien gebruiken veel 50-plussers medicijnen waarvan de interactie met alcohol nog niet bekend is [2]. Alcohol kan de werking van medicijnen verminderen of juist versterken [3].

Links

Referenties

  1. Veerbeek, M., Heijkants, C. & Willemse B. Alcoholgebruik onder 55-plussers. Utrecht: Trimbos-instituut, 2017.
  2. Voogt, C., Möhle, M & Van Hasselt, N. (2020). Kennisagenda Alcoholpreventie. Retrieved from https://www.trimbos.nl/docs/f82ec3ba-e6db-420e-b8df-53ce18987220.pdf
  3. Kuerbis, A., Sacco, P., Blazer, D. G., & Moore, A. A. (2014). Substance abuse among older adults. Clinics in geriatric medicine, 30(3), 629-654.