Nieuws |

VWS lanceert campagne om onderwijsinstellingen rookvrij te maken

VWS lanceert campagne om onderwijsinstellingen rookvrij te maken

Alle onderwijsterreinen in Nederland moeten sinds 1 augustus 2020 rookvrij zijn. Dat is nog niet overal gelukt. Om ook de resterende onderwijsterreinen rookvrij te maken, introduceert het ministerie voor Volksgezondheid, Welzijn en Sport (VWS): De Edsons. Een team dat onderwijsinstellingen bijstaat.

De Edsons worden mede ondersteund door het Trimbos-instituut, de Gezonde School-adviseurs, GGD GHOR Nederland en Gezondheidsfondsen voor Rookvrij.

Rookvrij onderwijs in het Nationaal Preventieakkoord

In het Nationaal Preventieakkoord staat dat alle onderwijsterreinen rookvrij moeten worden. Staatssecretaris van VWS Paul Blokhuis: “Sinds 1 augustus 2020 is het zover. Vanaf 1 januari 2021 wordt er ook actief op gehandhaafd door de NVWA. Heel belangrijk. Uit onderzoek blijkt namelijk; zien roken, doet roken. En dat willen we voorkomen. Elke dag beginnen gemiddeld 75 jongeren onder de 18 jaar met dagelijks roken. Samen maken we stoppen met roken makkelijker en beginnen moeilijker.”

De Edsons helpen onderwijsinstellingen rookvrij te worden

Van een factsheet over hoe je rookvrij wordt, inspirerende voorbeelden van andere onderwijsinstellingen tot een driedelige animatieserie. De Edsons helpen ook de laatste onderwijsinstellingen rookvrij te worden. Op rookvrijschoolterrein.nl staat meer informatie over team De Edsons: de ondernemende Edson, leerling Lisa, sportdocent Gino, onderwijsdirecteur Denise, deskundige Farida en conciërge Cor.

Alles is gebaseerd op echte karakters met gebruik van voorbeelden van bestaande scholen. Teamcaptain Edson is gebaseerd op het karakter én uiterlijk van cabaretier, voormalig MBO-docent en presentator Edson da Graça, die naast zijn ‘eigen’ stem ook de stemmen insprak van alle andere karakters in de serie. Op luchtige wijze bespreken Edson en zijn team slimme, praktische oplossingen voor de uitdagingen waar niet-rookvrije instellingen nog voor staan. De verwachting is dat deze onderwijsinstellingen zich herkennen in de situaties en met de aangedragen oplossingen aan de slag gaan om hun eigen terrein rookvrij te maken.

De video’s en andere tips en tricks staan op rookvrijschoolterrein.nl

Meer over dit thema

Marc Willemsen
Programmahoofd Tabak