‘Virtual reality-bril’ laat mantelzorgers dementie ervaren

‘Virtual reality-bril’ laat mantelzorgers dementie ervaren

Het Trimbos-instituut ontwikkelt een simulatie voor een ‘virtual reality-bril’ om mantelzorgers te laten ervaren hoe het is om dementie te hebben: de Dementiebril.

Ruim 180.000 mensen met dementie wonen momenteel thuis dankzij de hulp van mantelzorgers. De zorg voor de naaste met dementie kan echter stressvol zijn, met name door zijn of haar veranderend gedrag. Met de Dementiebril kruipen mantelzorgers in de huid van iemand met dementie. Zij ervaren op deze manier waar mensen met dementie in dagelijkse situaties tegenaan lopen en hoe de omgeving op ze reageert. Doel is om mantelzorgers de emoties van iemand met dementie te laten ervaren en zo het begrip voor hun naaste met dementie te vergroten en stress te doen afnemen.

E-learning
Aan de simulatie op de bril is een e-learning gekoppeld, waarin mantelzorgers stilstaan bij wat zij beleefd hebben in de simulatie. Op deze wijze worden zij bewust gemaakt van hun eigen houding richting hun naaste met dementie. De Dementiebril is gebaseerd op de reeds bestaande dementiesimulator Into D’mentia en wordt in samenspraak met mantelzorgers ontwikkeld. Mantelzorgers geven vaak te kennen graag meer te willen weten van het innerlijk leven van hun naaste en om zo gedragingen en handelingen beter te kunnen plaatsen en te begrijpen.

Testversie
Een testversie van de Dementiebril is in het najaar gereed, en wordt in 2016 getest bij een groep van veertig mantelzorgers van mensen met dementie. Naar verwachting zal de Dementiebril eind 2016 gereed zijn voor breed gebruik.

Het Trimbos-instituut ontwikkelt de Dementiebril in samenwerking met Stichting Into D’mentia, Coolminds en IJsfontein. De Dementiebril wordt ontwikkeld dankzij een subsidie van Alzheimer Nederland en het PGGM Stimuleringsfonds.

Update 10 mei 2016:
Tijdens de EU conferentie Living well with(out) dementia, op 9 en 10 mei in Amsterdam ter gelegenheid van het EU-voorzitterschap van Nederland presenteert het Trimbos-instituut een Engelstalige versie van de Dementiebril. De Dementiebril is ontwikkeld om mantelzorgers in de huid van iemand met dementie te laten kruipen.

Nieuwsbericht

Benieuwd wat wij nog meer doen op het gebied van ouderenzorg? Bekijk ons portfolio

In de bijlage meer informatie over de Dementiebril.

Meer over dit thema