Nieuws |

Nieuwe e-learning: Hoe geef je advies om te stoppen met roken?

Een gesprek aangaan met een patiënt of cliënt over stoppen met roken kan lastig zijn, maar oefening baart kunst. In de e-learning ‘Het stoppen-met-rokenadvies. Hoe geef ik dat?’ krijg je tips en adviezen voor zo'n gesprek. De e-learning is gratis te volgen voor zorgverleners.

Arts-epidemioloog Esther Croes: “Want een stoppen-met-rokenadvies van een zorgverlener kan precies dat laatste zetje zijn dat een roker over de streep helpt!”

Ga het gesprek aan over roken

Slechts één op de vijf huisartsen vraagt aan patiënten of ze roken. Dat blijkt uit een verkenning naar de stoppen-met-rokenzorg in de huisartsenpraktijk. Zorgverleners geven aan het lastig te vinden om dit gesprek aan te gaan. Want hoe begin je? En hoe geef je advies om te stoppen met roken? En verder: hoe verwijs je een patiënt op de goede manier door naar een begeleider? De nieuwe e-learning ‘Het stoppen met rokenadvies. Hoe geef ik dat?’ geeft antwoorden op al deze vragen.

Het gesprek over stoppen met roken moet normaal worden

In Nederland overlijden jaarlijks ongeveer 20.000 mensen aan de gevolgen van roken. Om het aantal rokers in Nederland te verminderen, zijn er verschillende activiteiten om zorgverleners beter bekend te maken met de stoppen-met-rokenzorg. Bijvoorbeeld het verbeteren van kennis en vaardigheden in het geven van een stopadvies, motiverende gespreksvoering en (doorverwijzing naar) stoppen-met-rokenbegeleiding.

Croes: “Zorgverleners moeten worden geschoold om structureel een stopadvies te geven. Er is een cultuuromslag nodig waarin het normaal wordt dat zorgverleners regelmatig het stoppen met roken ter sprake brengen. Deze e-learning geeft zorgverleners belangrijke tips en handvatten over hoe ze dit aan kunnen pakken.”

Ga aan de slag

Zorgverleners in Nederland kunnen de e-learning ‘Het stoppen-met-rokenadvies. Hoe geef ik dat?’ gratis volgen. Het gaat dan om zowel medisch als paramedisch personeel, van MBO- tot WO-niveau. De e-learning is geaccrediteerd voor verschillende beroepsgroepen.