Nieuws |

Leer meer over de gevolgen van alcohol vóór de zwangerschap: uitlegvideo en factsheet

“Drink je wel eens alcohol?” Een simpele vraag. Maar vooral: een hele belangrijke vraag als je werkt met zwangere vrouwen en hun partners, jonge ouders of mensen met een kinderwens. Alcohol is namelijk schadelijk voor het (ongeboren) kindje en kan de vruchtbaarheid verminderen. In de nieuwe uitlegvideo en factsheet van Alcoholvrije Start leer je meer over de gevolgen van alcohol vóór de zwangerschap. Dit helpt ook om te praten met cliënten over alcohol.

Zo kan je de boodschap ‘Kinderwens? Start ‘m alcoholvrij!’ overbrengen bij de (aanstaande) ouders en hun vragen over alcohol en zwangerschap beantwoorden.

Geen alcohol tijdens de zwangerschap en borstvoeding

Geen alcohol drinken tijdens de zwangerschap, dat is de veiligste keuze. Alcohol is namelijk schadelijk voor het ongeboren kindje. Tijdens het geven van borstvoeding is helemaal geen alcohol drinken eveneens het veiligst.

Ook beter geen alcohol vlak vóór de zwangerschap

Wat minder bekend is, is dat het ook belangrijk is om geen alcohol te drinken in de periode vóór de zwangerschap (preconceptiefase). Dit kan namelijk een negatieve invloed hebben op de vruchtbaarheid. Bij mannen is bekend dat alcohol de kwaliteit van het sperma aan kan tasten. Alcohol drinken vóór de conceptie heeft mogelijk ook negatieve invloed op de ontwikkeling van het ongeboren kind.

Daarnaast weten vrouwen vaak pas een paar weken na de bevruchting dat ze zwanger zijn. Als een vrouw alcohol blijft drinken terwijl ze zwanger probeert te worden, kan ze het ongeboren kind onbedoeld beschadigen. In deze eerste weken van de zwangerschap is alcohol namelijk al schadelijk voor de ongeboren baby, ook als er nog geen placenta gevormd is.

Praat met je cliënt over alcohol

Hoewel de meeste vrouwen stoppen met alcohol drinken als ze weten dat ze zwanger zijn, drinkt 43% nog in de periode vlak vóór de zwangerschap. Bij mannen is dit 66%. Hier is dus nog veel winst te behalen. Genoeg redenen om over alcohol te praten met cliënten met een kinderwens, cliënten die zwanger zijn of die net ouder zijn geworden zijn. De uitlegvideo, de factsheet Alcoholvrije Start en andere materialen van Alcoholvrije Start helpen je op weg.

Meer informatie

Anne Mooij
Projectmedewerker A