Nieuws |

In het najaar start van de Gamen Infolijn en www.gameninfo.nl

In het najaar start van de Gamen Infolijn en www.gameninfo.nl

Het Trimbos-instituut opent in het najaar van 2015 de Gamen Infolijn en de website www.gameninfo.nl. Aanleiding is de jaarlijkse stijging van het aantal hulpvragen binnen de verslavingszorg rondom gamen.

In 2009 waren er 69 personen met een hulpvraag voor internet gamen. In 2013 is dit aantal gestegen naar 529. Daarnaast blijkt uit onderzoek van het IVO dat 1,5 procent van de jongeren tussen 13 en 16 jaar problemen heeft om het gamen onder controle te houden. Dat komt overeen met circa 12.000 jongeren.

Gedragsverslaving
Ferry Goossens (projectleider): “Met de infolijn en de website breiden we ons kenniscentrum steeds meer uit naar gedragsverslaving in plaats van alleen middelen. We hebben gekeken naar wat voor informatie al online beschikbaar was rondom gamen en zagen dat er voor professionals wel het één en ander is, maar voor de omgeving van gamers en de doelgroep zelf nog vrij weinig. Tenminste, als het om problematisch gamen of verslaving gaat. Voor lichte opvoedvragen over gamen is al wel veel informatie online te vinden.”

Ondersteuning omgeving
De website en de telefoondienst zijn dan ook met name bedoeld om mensen in de omgeving van problematische gamers te ondersteunen. Zo kunnen ouders om advies en tips vragen, maar bijvoorbeeld ook overleggen over de beste strategie om het gesprek met hun kind aan te kunnen gaan over hun gamegedrag. “Wat kan ik doen nu mijn zoon het huis uit is en teveel gamed?” en “Waar kan ik terecht voor hulpverlening?” zijn vragen waar de medewerkers van de Gamen Infolijn antwoord op gaan geven. Uiteraard kunnen jongeren of jongvolwassenen die zelf moeite hebben om hun gamegedrag in de hand te houden ook bellen of mailen voor advies en ondersteuning.

Uitbreiding
De website en telefoondienst vormen een uitbreiding van de websites http://www.alcoholinfo.nl/, http://www.drugsinfo.nl/ en http://www.rokeninfo.nl/ en de Alcohol, Drugs en Roken Infolijn. De medewerkers bij deze lijnen en websites zullen vanaf het najaar 2015 ook de Gamen Infolijn en http://www.gameninfo.nl/ gaan bemensen. Zij worden de komende periode hiervoor opgeleid. Hierbij krijgen ze ondersteuning van experts op het gebied van gamen, waaronder een behandelaar, een preventiespecialist, wetenschappers en (ouders van) fanatieke gamers.

Meer informatie
Ferry Goossens  fgoossens@trimbos.nl

 

Meer over dit thema

Contact

Voor meer informatie kunt u contact opnemen met de persvoorlichters:
Marjan Heuving,
tel +31 (0)30 – 2971(138)

Laila Zaghdoudi,
tel +31 (0)30 – 2959(382)