Review: voordelen van minder of geen alcohol drinken
Onderzoekers uit Zweden, Australië, Verenigde Staten en Canada hebben een rapport uitgebracht over de voordelen van minder of geen alcohol drinken. In het rapport reviewen zij wetenschappelijke studies die hebben onderzocht wat het effect is van minder of geen alcohol drinken op persoonlijke gezondheid en volksgezondheid. Het rapport bevat een overzicht van de bevindingen op het gebied van hart- en vaatziekten, kanker, de spijsvertering, de hersenen, mentale gezondheid, vruchtbaarheid en zwangerschap, ongelukken en sterfte.
Uit dit rapport blijkt dat minderen of stoppen met alcohol drinken de volgende voordelen heeft op de persoonlijke gezondheid:
- Hart- en vaatziekten: verlaging van de bloeddruk, verbetering van de hartfunctie, verlaging van het risico op hartziekten, beroerte en hartritmestoornissen, met name bij zware drinkers die minderen of stoppen.
- Kanker: verlaging van het risico op alcohol-gerelateerde kanker, met name bij zware drinkers die minderen of stoppen.
- Hersenen: verbetering van de cognitieve en neurologische gezondheid en verlaging van het risico op dementie, met name op jonge leeftijd.
- Mentale gezondheid: verbetering van mentaal welzijn en kwaliteit van leven en vermindering van depressieve gevoelens.
- Vruchtbaarheid en zwangerschap: verlaging van het risico op miskramen en verbetering van de vruchtbaarheid van zowel mannen als vrouwen.
Op het gebied van volksgezondheid blijkt uit het rapport dat minder alcoholgebruik in de bevolking (zoals dat in sommige landen gebeurde door coronabeperkingen) leidt tot minder ongelukken en minder sterfte.
De onderzoekers concluderen dat het verlagen van alcoholgebruik op individueel niveau en op bevolkingsniveau grote voordelen kan hebben. Beleidsmaatregelen, campagnes om te stoppen met drinken en interventies zouden kunnen leiden tot minder alcoholgebruik en daardoor de lichamelijke en mentale gezondheid kunnen verbeteren.