Nieuws |

Weinig impact van COVID-19 op de Europese drugsmarkten

Weinig impact van COVID-19 op de Europese drugsmarkten

De coronapandemie lijkt weinig invloed te hebben op de Europese drugsmarkten. Dat blijkt uit een nieuw ‘Trendspotter’ rapport over de impact van de coronacrisis in de EU op de drugsmarkten, het drugsgebruik, de schade door drugs, de hulpverlening en de impact van corona op de gevangenissen.

Op 30 april 2021 publiceerde het Europees Waarnemingscentrum EMCDDA in het ‘Trendspotter’ rapport cijfers over het aantal ontmantelde productielocaties voor synthetische drugs, grote inbeslagnames van cocaïne en opgerolde wietplantages. In het algemeen werd gevonden dat drugs die doorgaans worden gebruikt tijdens het uitgaan, zoals ecstasy, minder werden gebruikt. In een aantal steden werd tijdens de zomermaanden echter weer een toename in het gebruik van stimulantia gezien, vermoedelijk als gevolg van versoepelingen van restricties op reizen en sociale evenementen.

In sommige landen werd meer geëxperimenteerd met psychedelica. Het EMCDDA uit haar zorgen over een toename van het (illegaal) gebruik van benzodiazepinen in verschillende groepen gebruikers en een toename in crackgebruik in sommige landen (België, Ierland, Spanje, Frankrijk, Portugal). De hulpvraag bij de verslavingszorg bleef in de tweede helft van 2020 in de meeste landen achter, mogelijk door registratieproblemen en een toename van online hulpverlening (telemedicine). Verder werd tijdens de coronacrisis in steeds meer landen cannabis aangetroffen die vervuild was met zogeheten synthetische cannabis.

Ruben van Beek
Wetenschappelijk medewerker Drugs