Nieuws |

Smokefree Challenge in 250 klassen van start

Smokefree Challenge in 250 klassen van start

Op 1 november is de Smokefree Challenge van start gegaan in 250 klassen voor voortgezet onderwijs. Het Scala College is één van de scholen in Nederland die meedoet met de Smokefree Challenge waarbij leerlingen een klassikale niet-roken-afspraak maken. Doel van de Challenge is voorkomen dat jongeren in het voortgezet onderwijs beginnen met roken.

De klas gaat gezamenlijk de uitdaging aan om een half jaar niet te roken. Alle leerlingen van een klas ondertekenen een contract hiervoor. De sociale druk om niet te beginnen met roken wordt daarmee vergroot. Wie het volhoudt, maakt kans op een uitje met de hele klas.

Smokefree Challenge wordt dit schooljaar uitgevoerd in dertien regio’s. In totaal zijn 250 klassen aangemeld. De deelnemers krijgen tijdens de Smokefree Challenge drie inhoudelijke lessen. Verder krijgen de leerlingen nog een creatieve opdracht: ze maken met elkaar een filmpje over 10 voordelen van niet roken naar voorbeeld van de bekende vlogger Dylan Haegens. Het Trimbos-instituut en de GGD of instelling voor verslavingszorg ondersteunen de scholen bij de Challenge.

De Smokefree Challenge richt zich op jongeren in de eerste twee klassen van het voortgezet onderwijs, waarbij de nadruk ligt op het VMBO. Vaak komen leerlingen hier voor het eerst in aanraking met roken. Het aantal jongeren dat rookt is de afgelopen jaren gedaald. Van de jongeren tussen 12 en 16 jaar heeft 23 procent ooit gerookt, in 2011 was dat 33 procent. Tegelijkertijd blijkt de kans dat een VMBO-leerling rookt bijna tien keer zo hoog als de kans dat een vwo-leerling rookt.

Rookvrije Generatie

De Rookvrije Generatie stimuleert dat kinderen en jongeren opgroeien in een rookvrije omgeving, zoals de omgeving van de school. Vanaf 2020 zijn alle scholen verplicht om een rookvrij schoolplein te hebben. De Smokefree Challenge past goed in de aanpak om leerlingen en scholen te stimuleren rookvrij te worden.

 

Meer over dit thema