Nieuws |

Platform Ikstopnu helpt rokers met goede voornemens

Platform Ikstopnu helpt rokers met goede voornemens

Ieder jaar stoppen 300.000 tot 500.000 mensen op 1 januari. Velen willen graag stoppen met roken, alleen weten niet hoe. De website ikstopnu.nl en de Ikstopnu Facebookpagina helpt en steunt rokers bij het succesvol stoppen met roken. Deze website is ontwikkeld door het Trimbos-instituut in opdracht van het ministerie van VWS.

Er zijn verschillende manieren om te stoppen met roken. Op eigen kracht, met begeleiding, via de huisarts of met medicijnen (alleen in combinatie met begeleiding). Iedereen heeft een eigen aanpak, maar een goede voorbereiding is altijd belangrijk. Welke manier het beste bij je past is te lezen op ikstopnu.nl. Via de Ikstopnu Facebookpagina worden er tips gedeeld en steunen rokers elkaar in moeilijke tijden en delen we succesverhalen van mensen die al gestopt zijn.

Hoe te stoppen met roken?

  • Voor stoppen op eigen kracht, kan er gebruik worden gemaakt van de tips op ikstopnu.nl. Hoewel stoppen vaker succesvol is met begeleiding of hulpmiddelen, stopt een meerderheid van de Nederlanders zonder ondersteuning. Een goede voorbereiding is erg belangrijk.
  • Voor stoppen met begeleiding kan men een coach krijgen die helpt bij het stoppen met roken. Telefonische begeleiding kan handig zijn als men bijvoorbeeld overdag werkt. Of groepsbegeleiding, als men liever ervaringen wil delen met anderen. De gratis Stoplijn (0800-1995) kan goed vertellen welke begeleiding passend is. Via ‘hulp in de buurt’ (op de website ikstopnu.nl) kunnen rokers verschillende vormen van bewezen effectieve begeleiding vinden. Iedereen kan een keer per jaar gratis hulp krijgen. Voor welke begeleiding dat is, kan er contact worden opgenomen met de verzekeraar.
  • Gebruik maken van nicotinevervangers of medicijnen kunnen bijdragen aan het stoppen met roken. Deze manier zorgt ervoor dat ontwenningsverschijnselen van het stoppen worden verminderd. Deze worden alleen vergoed in combinatie met gedragsmatige begeleiding.
  • Het slagingspercentage is het hoogst wanneer men gebruik maakt van intensieve gedragsmatige begeleiding in combinatie met nicotine vervangende middelen of receptmedicatie.

Stoppen onder begeleiding en met nicotinevervangers of andere medicijnen geeft vier keer meer kans om te stoppen! Een goed argument om het nieuwe jaar in te gaan. Voor meer informatie: ikstopnu.nl, Ikstopnu Facebookpagina of bel de Stoplijn.

Meer over dit thema