Actueel | Nieuws |

Nieuwe inspiratietool voor gemeenten stimuleert gezonde en veilige leefomgeving voor ouderen

In Nederland wonen op het moment naar schatting 3,4 miljoen mensen ouder dan 65 jaar, waarvan 96% thuis wonen. Wonen in een gezonde en veilige leefomgeving is essentieel voor hun om zo fijn mogelijk oud te worden. In samenwerking met kennispartners heeft het Trimbos-instituut de ‘inspiratietool leefomgeving senioren’ ontwikkeld om beleidsmakers bij gemeenten te ondersteunen bij het inrichten van de leefomgeving van ouderen.

Gezond en veilig oud worden

Aangezien de samenleving aanzienlijk aan het vergrijzen is, zal het aantal ouderen in de loop der jaren verder stijgen. Om zo gezond mogelijk en op zo’n prettig mogelijke manier oud te worden is het belangrijk dat senioren in een gezonde en veilige leefomgeving woont, waar zowel oog is voor de fysieke als de sociale aspecten.

Om dit te realiseren is het belangrijk voor gemeenten verschillende aspecten van de leefomgeving samen te brengen. Denk bijvoorbeeld aan een omgeving die rustgevend is en er aantrekkelijk uit ziet. Of een wijk met oog voor veiligheid op straat. Of bijvoorbeeld aan een openbare ruimte die sociale interactie en inclusie bevordert voor senioren.

Inspiratietool voor gemeenten

Het kan een uitdaging zijn voor beleidsmakers van gemeenten om fysieke en sociale domeinen te verbinden. Om de samenwerking tussen ambtenaren in deze domeinen te verhogen, ontwikkelde het Trimbos-instituut met een aantal kennispartners de ‘inspiratietool leefomgeving senioren’. Het doel van deze online tool is om de twee domeinen te verbinden door beleidsmakers samen het gesprek aan te laten gaan over hoe de leefomgeving de gezondheid van ouderen kan bevorderen.

De inspiratietool is een interactieve website, waar aan de hand van verschillende thema’s kennis en voorbeelden gebundeld zijn. Binnen thema’s ‘ontmoeten’, ‘actief verplaatsen’ en ‘zelfstandig wonen’ worden kennis en voorbeelden gebundeld. Deze tool slaat een brug tussen het fysieke en sociale domein en geeft inzichten en praktische voorbeelden per thema. Zo kunnen beleidsmakers op een overzichtelijke manier zien wat bijdraagt aan een gezonde en veilige leefomgeving voor ouderen.

“De inspiratietool biedt beleidsmakers een hulpmiddel om een domein overschrijdend gesprek te hebben over het vormgeven van een gezonde en veilig leefomgeving binnen hun gemeenten. Zo kunnen senioren vitaal oud worden in hun gemeente.” –  Egbert Hartstra, projectmedewerker

Meer informatie

Bekijk de inspiratietool en kijk hoe dit de beleidsmakers kan helpen om met elkaar een gezonde en veilige leefomgeving voor ouderen te realiseren binnen hun gemeenten.

https://publicatie.kenniscentrumsportenbewegen.nl/inspiratietool-leefomgeving-senioren/

De inspiratietool is ontwikkelt door Kenniscentrum Sport en Bewegen, Voedingscentrum, Veiligheid NL, Pharos, Rutgers, RIVM en het Trimbos-instituut.