Nieuws |

Nieuwe animatie over de risico’s van roken vóór de zwangerschap

In de nieuwe animatie ‘Rookvrij zwanger worden’ zien mensen met een kinderwens (wensouders) waarom het belangrijk is om al te stoppen met roken vóór de zwangerschap en welke hulp beschikbaar is. De animatie biedt huisartsen, fertiliteitsartsen en andere zorgprofessionals een mooie ingang om het gesprek over stoppen met roken aan te gaan.

“Wat mij bijgebleven is na het zien van de animatie, is de kans op een hazenlip of klompvoet bij roken in de eerste twee weken van de zwangerschap. Er is mij namelijk verteld dat roken in de eerste zes weken geen invloed heeft.” – wensouder

Dat roken tijdens de zwangerschap schadelijk is weten veel mensen wel. Veel vrouwen stoppen dan ook met roken zodra ze ontdekken dat ze zwanger zijn. Op dat moment zijn ze al minstens twee weken zwanger. Maar er zijn ook risico’s als stellen roken vóór de zwangerschap of in de allereerste weken van de zwangerschap. Als stellen voor de zwangerschap roken, worden ze minder makkelijk zwanger. Ze hebben meer kans op een miskraam of buitenbaarmoederlijke zwangerschap. Ook hebben ze meer kans op een baby met een hazenlip, klompvoet, hartproblemen of overgewicht. Het is dan ook belangrijk om mensen met een kinderwens op tijd te informeren over de risico’s en hen te motiveren te stoppen met roken.

Wat de animatie laat zien

De nieuwe animatie ‘Rookvrij zwanger worden’ is een goede manier om wensouders voor te lichten. De animatie legt wensouders uit waarom het belangrijk is om te stoppen met roken voordat ze proberen zwanger te raken. Ook zien ze dat ze hulp kunnen krijgen van de telefonische coaches van Rookvrije Ouders (vergoed vanuit de basisverzekering).

[Tekst gaat onder de video verder.]

Als zorgverlener aan de slag met de animatie

Ga aan de slag met de animatie zodat wensouders stoppen met roken. Deel de animatie via sociale media of een website of gebruik de animatie als gespreksopener. Praten over stoppen met roken kan als fertiliteitsarts of gynaecoloog wanneer de zwangerschap uitblijft; als huisarts wanneer een spiraaltje verwijderd wordt; als JGZ-professional of kinderarts wanneer iemand zwanger is van een tweede kind; of als verloskundige tijdens een preconceptiespreekuur. Uitleg over de risico’s van roken vóór de zwangerschap kan wensouders extra motiveren om te stoppen met roken.

Taskforce Rookvrije Start

Komt u in contact met (aanstaande) ouders? De Taskforce Rookvrije Start ondersteunt zorgprofessionals om (aanstaande) ouders te motiveren om te stoppen met roken. Ga naar rookvrijestart.nl voor scholing en materialen.

Meer informatie

Sanne de Josselin de Jong
Wetenschappelijk medewerker Jeugd