Nieuws |

Met IkPas fris de lente in

Met IkPas fris de lente in

Met IkPas fris de lente in! Dat is het motto van een nieuwe IkPas-actie om mensen te motiveren 30 of 40 dagen geen alcohol te drinken. Bewustzijn creëren over gewoontedrinken is een belangrijk doel. Steeds meer gemeenten of regio’s doen mee met eigen acties.

Sommige regio’s starten direct na afloop van de carnaval op 18 februari met de oproep om 40 dagen geen alcohol te drinken. Wie kiest voor 30 dagen zonder alcohol, start begin maart. Via de website www.ikpas.nl, ondersteunen het Trimbos-instituut, het lectoraat verslaving van de Hogeschool Windesheim samen met een aantal gemeenten, GGD-en en instellingen voor verslavingszorg het initiatief. Op de website staan alle regionale initiatieven, feiten over drinken en alcohol plus tips om het ‘even niet drinken’ vol te houden.

Regionale acties onder een landelijke paraplu
‘Ik Pas’ is een positieve uitdaging om een periode geen alcohol te drinken. Iedereen kan eraan meedoen: individueel (een afspraak met jezelf) of samen met vrienden, collega’s of familieleden. ‘Ik Pas’ bouwt voort op eerdere initiatieven in het buitenland en in Nederland met 30 of 40 dagen zonder alcohol. De resultaten van deze acties zijn positief: een grote groep deelnemers blijkt weken na de acties bijvoorbeeld minder te drinken, voelt zich fitter en slaapt beter.

Waarom IkPas?
Meer dan 80% van de Nederlanders drinkt alcohol. Veel mensen drinken alcohol op meer dan de helft van de dagen in de week, en bij steeds meer gelegenheden lijkt het gewoon om alcohol te drinken: voor of tijdens het eten, voor het slapen gaan, na afloop van congressen, bij de vrijdagmiddagborrel, voor de buis bij het voetbal.

Om mensen te stimuleren bewuster te kiezen voor wel of niet drinken, zijn 30 en 40-dagen zonder alcoholacties ontstaan. Een andere reden is om een goed voorbeeld te geven aan de jeugd (de NIX18-generatie) die we ook vragen helemaal geen alcohol te drinken tot hun 18e en te laten zien dat het ook gezellig kan zijn zonder alcohol.
De benaming “IkPas” is positief bedoeld, om kort en krachtig een antwoord te hebben in situaties waarin alcohol wordt aangeboden. Net zoals “Ik ben de BOB” volstaat als uitleg bij het niet drinken van alcohol door de chauffeur. Als ondersteuning werkt een aantal regio’s met “IkPas”-polsbandjes of –speldjes.

De website www.IkPas.nl
Wie mee wil doen aan de actie kan zich via de IkPas-website aanmelden. Indien u woont in een regio of gemeente die ook een regionale actie heeft opgezet, wordt u vanzelf doorgelinkt naar de website in de eigen regio. Op de website zal te zien zijn hoeveel Nederlanders uiteindelijk meedoen aan deze alcoholvrije periode.
Ook is hier een overzicht te vinden van lokale en regionale acties.

Contact

Voor meer informatie kunt u contact opnemen met de persvoorlichter:

Laila Zaghdoudi,
tel +31 (0)30 – 2959(382)