Nieuws |

Meer dan 100 deelnemers gestart met MijnKoers trainingen

Meer dan 100 deelnemers gestart met MijnKoers trainingen

De online MijnKoers trainingen ondersteunen sinds een half jaar mensen die kanker hebben gehad bij het stoppen met roken of minder drinken van alcohol. Inmiddels hebben 5000 mensen de websites bezocht, 400 mensen de screening ingevuld en zijn bijna 100 deelnemers begonnen aan een van de trainingen. De eerste reacties zijn enthousiast.

Ervaringen

Het programma wordt door de deelnemers als mooi en degelijk ervaren. De regelmatige herinneringen worden ook als prettig ervaren. Hoewel sommigen behoefte hebben aan meer persoonlijk contact, is het voor andere mensen een goede zet geweest om het alcoholgebruik te verminderen of te stoppen met roken.

Trainingen

De online MijnKoers trainingen helpen met het opstellen van een persoonlijk stopplan via de smartphone, tablet of computer. Daarnaast leren ze manieren aan om niet te roken of niet (overmatig) te drinken op de momenten dat je dat gewend bent. Deelnemers kunnen bovendien tips met elkaar uitwisselen binnen de online training.

Vervolg

In de komende maanden wordt met financiering van KWF Kankerbestrijding verder onderzoek gehouden en zal uit de nametingen blijken of de trainingen het beoogde effect hebben. Deelnemers kunnen zich nog steeds aanmelden via www.MijnKoersalcohol.nl en www.MijnKoersroken.nl en de online trainingen volledig zelfstandig volgen via hun laptop, tablet of smartphone. Zij ontvangen voor hun deelname een vergoeding tot 75 euro.

Voor mensen met en na kanker

Stoppen met roken of overmatig alcoholgebruik beperken heeft voor iedereen veel voordelen, ook voor mensen die gediagnosticeerd zijn met kanker. Voordelen op de lange termijn zijn een verminderde kans op verschillende aandoeningen en terugkomen van kanker. Op de korte termijn kan de kans op bijwerkingen en complicaties van de behandeling worden verminderd, kan men beter slapen en voelt men zich fitter.

Voor zorgverleners

Zorgverleners en andere professionals kunnen nu gratis foldermateriaal aanvragen voor de online MijnKoers-trainingen. Deze trainingen zijn ontwikkeld voor mensen met kanker die willen stoppen met roken of minder alcohol willen drinken. U kunt de folders aanvragen in de webwinkel.

Onderzoek

Het Trimbos-instituut heeft deze MijnKoers online trainingen ontwikkeld in samenwerking met deskundigen en kankerpatiënten. De trainingen zijn gebaseerd op de laatste wetenschappelijke inzichten en bieden ondersteuning bij het stoppen met roken of verminderen van alcoholgebruik. Het Trimbos-instituut wil daarnaast in kaart brengen hoe de trainingen mensen met kanker ondersteunen.

Meer over dit thema