Nieuws |

Ex-kankerpatiënten enthousiast over online training MijnKoers

Ex-kankerpatiënten enthousiast over online training MijnKoers

De online MijnKoers trainingen ondersteunen mensen die kanker hebben gehad bij het stoppen met roken of minder drinken van alcohol. Het Trimbos-instituut onderzoekt de effectiviteit van de trainingen. Het onderzoek loopt nu een jaar. De eerste deelnemers hebben het volledige onderzoek afgerond en de laatste nameting ingevuld. Maar er zijn nog meer deelnemers nodig.

Een greep uit de reacties tot zover:
‘MijnKoers was voor mij een goede aanzet om het aantal drankjes te verminderen. Ik drink nu minder dan de helft dan voorheen en probeer meerdere dagen niet te drinken.’

Een aantal deelnemers ervaren MijnKoers als een stok achter deur: ‘Fijn dat er dagelijkse herinneringen zijn en dat je kunt bijhouden hoeveel je rookt, en dit vervolgens terug kunt kijken.’ MijnKoers helpt bij het inzichtelijk maken van het rookgedrag of drankgebruik: ‘Hierdoor werd ik me bewust van mijn drankgedrag en werd minderen naar 1 glas alcohol per dag een gemakkelijke gewoonte.’ Ook de sociale steun via de training wordt door sommige deelnemers als positief ervaren: ‘Ik heb veel gehad aan de gesprekken met andere deelnemers op het forum.’

“Toch hebben we nog meer deelnemers nodig om echt te kunnen zeggen of MijnKoers effectief is,” zegt Ajla Mujcic, promovenda op het project. “Met de resultaten van het onderzoek hopen we meer inzicht te krijgen in werkzame elementen van online evidence-based trainingen voor mensen met kanker en de manier waarop zij gedragsverandering ondersteunen. Niet roken en niet overmatig drinken is voor iedereen verstandig; de voordelen die je merkt, ook ná een kankerdiagnose, willen we benadrukken.”

Mensen die kanker hebben (gehad) kunnen zich de komende maanden nog aanmelden voor deelname via www.mijnkoersalcohol.nl of www.mijnkoersroken.nl. Mensen die geen kanker hebben gehad kunnen de training wel volgen, maar kunnen niet meedoen aan het onderzoek.

MijnKoers is ontwikkeld voor mensen die kanker hebben (gehad) en die wat steun kunnen gebruiken bij het stoppen met roken of stoppen met overmatig drinken. Zij worden op de trainingen gewezen via online kanalen, inloophuizen en kranten, maar ook direct op de oncologie poli of in revalidatiecentra via de oncologieverpleegkundige.

Deelnemers schrijven zichzelf in en volgen zelfstandig de training wanneer het hen uitkomt. De ontwikkeling van en het onderzoek naar MijnKoers is mogelijk gemaakt met subsidie van KWF Kankerbestrijding.

Meer over dit thema