Microsimulatiestudie: mogelijke effecten van nieuwe alcoholbelasting op alcoholgebruik en gezondheids- en economische uitkomsten in het Verenigd Koninkrijk
Onderzoekers uit het Verenigd Koninkrijk (VK) hebben een microsimulatiestudie uitgevoerd naar de mogelijke effecten van nieuwe alcoholbelasting op het alcoholgebruik en verschillende gezondheids- en economische uitkomsten in het VK. Sinds augustus 2023 worden in het VK alle alcoholhoudende dranken belast op basis van het alcoholpercentage (voor wijn en cider was dit voorheen op basis van productvolume), met een verlaagd tarief voor bier en cider in het algemeen en in cafés (‘tapkorting’). Door middel van microsimulatie werd een schatting gemaakt van de gevolgen van deze nieuwe alcoholbelasting voor uitkomsten op de gezondheid en de economie.
Uit dit onderzoek blijkt dat de belastinghervorming zou leiden tot een geschatte afname van het wekelijks alcoholgebruik van minder dan 0,05 standaardglas alcohol (-0,34%) (1 standaardglas alcohol bevat 8/10 gram pure alcohol in het VK/Nederland). Door invoering van deze nieuwe alcoholbelasting zouden 2.307 doden en 11.510 ziekenhuisopnamen worden voorkomen in 20 jaar, vergeleken met de huidige belastingmaatregelen. Door het weglaten van de tapkorting in cafés zouden er nog eens 1.441 doden en 14.247 ziekenhuisopnames extra worden voorkomen in 20 jaar. Wanneer de belasting voor bier en cider in zijn geheel gelijkgetrokken zou worden met andere alcoholhoudende dranken, zou dit leiden tot een geschatte afname van het wekelijks alcoholgebruik van 2,5 standaardglazen alcohol (-17%) en 74.465 doden in 20 jaar ten opzichte van de huidige belastingmaatregelen.
De onderzoekers concluderen dat de huidige belastinghervorming in het VK niet voldoende is om de volksgezondheid te verbeteren. Belastingverhoging op bier en cider zou een groter effect op de volksgezondheid kunnen hebben, omdat deze dranken het meest gekocht en gebruikt worden door problematische drinkers.