Extern nieuws |

Flitspeiling informatiebehoefte Nederlanders over schadelijkheid alcohol

Onderzoekers van Motivaction hebben in opdracht van het ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport een flitspeiling tussen 29 maart en 2 april 2023 uitgevoerd naar de informatiebehoefte van volwassen Nederlanders (N=1.028; 18-80 jaar; 52,8% man) over de schadelijkheid van alcohol.

Uit het onderzoek blijkt dat twee van de vijf volwassenen (41%) vindt dat er op dit moment onvoldoende aandacht is voor de schadelijke effecten van alcohol op de gezondheid. Ook is een meerderheid van de volwassenen positief over de inzet van extra informatie en voorlichting over alcoholschade; slechts 7% staat hier negatief tegenover.

Echter, drinkers zien zelf het nut van (extra) informatie en voorlichting niet in en hebben hier nauwelijks behoefte aan. Daarnaast verwachten weinig drinkers dat  informatie en voorlichting over alcohol effect hebben op hun alcoholgebruik: 11% verwacht (heel) veel effect; 35% verwacht enige effect en 48% verwacht (zeer) weinig effect.

De beperkte behoefte aan informatie en voorlichting over alcohol komt mogelijk voort uit het beeld dat drinkers van hun eigen alcoholgebruik hebben. De meeste drinkers vinden hun eigen alcoholgebruik namelijk prima en gemiddeld. Van extra informatie en voorlichting verwachten drinkers weinig effect op hun alcoholgebruik. Daarnaast heeft een groot deel van de volwassenen (72%)  geen behoefte om minder alcohol te drinken.

Rijksoverheid

Meer lezen over dit onderwerp: