Extern nieuws |

Coalitiepartijen hebben bezwaren tegen VVD-wetsvoorstel blurring

Coalitiepartijen CDA, ChristenUnie en D66 hebben bezwaren tegen het VVD-wetsvoorstel om alcohol te verkopen en schenken op plekken waar dit wettelijk niet is toegestaan (blurring) mogelijk te maken. Ook de oppositiepartijen GroenLinks en Partij van de Arbeid hebben bezwaren tegen het wetsvoorstel. Eerder kreeg dit VVD-wetsvoorstel wel steun en het staat ook in het coalitieakkoord. Achteraf ligt deze toezegging gevoelig.

CDA-Kamerlid Anne Kuik vat haar zorgen samen: ‘We hebben niets tegen blurring in het algemeen, maar we hebben er wél heel veel moeite mee dat er straks wijn of bier geschonken wordt in winkels of bij kappers. Omdat we juist als kabinet afgesproken hebben dat we kwetsbare groepen, zoals bijvoorbeeld jongeren, willen beschermen tegen alcohol. Hoe rijm je dat?’ Verder geeft het CDA aan dat onderzoek laat zien dat driekwart van de Nederlandse volwassenen niet zit te wachten op blurring met alcohol.

In het wetsvoorstel is  afgesproken dat gemeenten vergunningen kunnen  afgeven aan winkelbedrijven die als nevenactiviteit alcohol willen verkopen en schenken en moeten handhaven. Ook hier steekt het bij partijen, zoals D66, omdat handhavers dan extra werk krijgen.

Verder heeft kamerlid Don Ceder van de ChristenUnie een ‘heel hard hoofd’ in dit voorstel. ‘We willen juist een gezonde generatie, dat betekent dat we het ‘normaal vinden’ van alcohol juist moeten aanpakken. Ik zie nog niet hoe dit wetsvoorstel daaraan kan bijdragen’.

Gezondheidsorganisaties en artsen uitten eerder  hun zorgen over blurring met alcohol. ‘Van winkelen een alcoholische activiteit maken, staat ook haaks op het advies van de Wereldgezondheidsorganisatie’, stelt artsenfederatie Koninklijke Nederlandsche Maatschappij ter bevordering der Geneeskunst.

‘De zorgen van experts en verslavingsdeskundigen nemen wij heel serieus’, zegt Kamerlid Lisa Westerveld van oppositiepartij GroenLinks. ‘Alcoholgebruik moet niet zo normaal worden gevonden als een kop thee. De gezondheid van mensen moet voor de winsten van bedrijven gaan’.
Ook de PvdA heeft nog veel vragen en kraakt het voorstel, zo blijkt uit hun inbreng.

Binnenkort is er een debat in de Tweede Kamer over blurring. VVD-Kamerlid Thierry Aartsen zal dan het wetsvoorstel verdedigen.

RTL Nieuws

Meer lezen over dit onderwerp: