Website ‘Kanker doet veel met je’ helpt patiënten met psychosociale klachten

Website ‘Kanker doet veel met je’ helpt patiënten met psychosociale klachten

Ruim 86% procent van de patiënten met kanker in Nederland ervaart tijdens en na de behandeling klachten en problemen op het gebied van vermoeidheid, angst, somberheid, relatie en financiën. Veel van deze patiënten zoeken geen hulp, terwijl ze daar wel baat bij zouden kunnen hebben. Daarom is de website ‘Kanker doet veel met je’ ontwikkeld.

Kanker doet veel met je legt in gewone taal uit wat psychosociale klachten zijn, hoe je daarover kunt praten en welke hulp er is. 

Informatie beter vindbaar

De laatste jaren is er steeds meer aandacht voor psychosociale klachten bij kanker. Er is veel informatie over dit onderwerp, maar die is vaak niet goed vindbaar of onvoldoende toegankelijk voor (ex-)patiënten en hun naasten. De website Kanker doet veel met je probeert hier verandering in aan te brengen.

Op de website is in gewone taal te lezen wat psychosociale klachten zijn en welke hulp er is. Dit gebeurt aan de hand van informatieve animaties. De focus ligt op veel voorkomende klachten zoals vermoeidheid, angst, somberheid, relatieproblemen en geldproblemen. Het aanbod aan hulp (formeel en informeel) is in één oogopslag te zien.

Toegankelijk voor mensen met beperking

’Kanker doet veel met je’ maakt gebruik van heldere (beeld)taal. Van Stichting Makkelijk lezen heeft de website het keurmerk ‘Gewone taal’ gekregen. Dankzij de voorleesfunctie en de mogelijkheid om de website in contrastkleuren te zien, is de website ook toegankelijk voor mensen met een visuele beperking.

De website zet voor vijf thema’s reeds bestaande informatie en hulpmiddelen overzichtelijk bij elkaar. Daarnaast vinden bezoekers er praktische tips en adviezen, links naar andere websites zoals kanker.nl, en verwijzingen naar zorgverleners in de buurt.

Voor oncologieverpleegkundigen is een handout beschikbaar. Op deze manier is de informatie zowel voor (ex)patiënten als voor de zorgprofessional beschikbaar.

Meer over dit thema

Meer weten?

‘Kanker doet veel met je’  is een project van IPSO. Het project is mede mogelijk gemaakt door Zorginstituut Nederland in samenwerking met Stichting Kanker.nl, de Nederlandse Federatie Kankerorganisaties en het  Trimbos- instituut. Het Trimbos-instituut verzorgt de evaluatie van het project. Voor meer informatie over ‘Kanker doet veel met je’ kunt u contact opnemen met projectleider Petri Rouwenhorst via 06- 247 784 76

Meer info