Samengaan beginnend alcoholgebruik en depressie deels genetisch bepaald

Samengaan beginnend alcoholgebruik en depressie deels genetisch bepaald

Alcoholgebruik en depressie komen vaak samen voor. Mensen die meer alcohol drinken hebben vaak meer last van depressie en andersom; mensen die meer last hebben van depressie drinken meer. Uit recent onderzoek van het Trimbos-instituut en de Radboud Universiteit blijkt echter dat zelfs beginnend alcoholgebruik al samen gaat met het ontstaan van depressieve gevoelens.

Onderzoeker Marloes Kleinjan verzamelde twee jaar lang gegevens bij 739 jongeren in de leeftijd van 12-13 jaar. Elke vier maanden beantwoordden kinderen in de eerste en tweede klas van de middelbare school vragen over onder meer alcoholgebruik en depressieve gevoelens. Het ging om een groep gezonde jongeren van verschillende opleidingsniveau’s (VMBO, HAVO, VWO).

Gen OPRM1
Ook werd in dit onderzoek gekeken naar genen. Zo werd onderzocht welke variant van het gen OPRM1 jongeren hadden. Jongeren met de veelvoorkomende variant van dat gen ontwikkelden meer depressieve gevoelens als ze meer gingen drinken en andersom. Bij jongeren met de weinig voorkomende variant van het gen OPRM1 waren alcoholgebruik en depressieve gevoelens niet aan elkaar gerelateerd.

Vroege adolescentie
De studie wijst erop dat de ontwikkeling van alcoholgebruik en depressieve stemming al met elkaar verbonden zijn in de vroege adolescentie, maar enkel bij jongeren die genetisch kwetsbaar zijn hiervoor. De gedeelde ontwikkeling van alcoholgebruik en depressieve symptomen in de vroege jeugd lijkt dan ook deels genetisch bepaald.

De resultaten van de studie werden gepubliceerd in het tijdschrift Development & Psychopathology.

Lees de abstract van het artikel.

Meer informatie:
Marloes Kleinjan  [email protected]

Meer over dit thema

Contact

Voor meer informatie kunt u contact opnemen met de persvoorlichters:
Marjan Heuving,
tel +31 (0)30 – 2971(138)

Laila Zaghdoudi,
tel +31 (0)30 – 2959(382)