Ruben doet triatlon voor Grip op je Dip

Ruben doet triatlon voor Grip op je Dip

Een van de beste vrienden van Ruben den Hartog (22) stapte in 2016 uit het leven. Ruben wil betere hulp voor depressieve jongeren. Daarom zwemt, fietst en loopt hij volgend jaar een Ironman, 3,8 km zwemmen, 180 km fietsen, 42,2 km hardlopen. Het geld dat hij met deze triatlon ophaalt, doneert hij aan Grip op je Dip.

foto: Andreas de Groot

“Jochem was depressief. Ondanks dat wij hier allemaal mee bekend waren, merkten we door zijn energie en humor hier nauwelijks iets van”, schrijft Ruben over zijn vriend Jochem op zijn sponsorpagina.

Deze tragische gebeurtenis heeft mij laten zien wat een rotziekte depressie is. Het is een stoornis die erg lastig is om te begrijpen en vaak niet opvalt in je omgeving.

Grip op je Dip

Ruben wil heel graag dat jongeren met een depressie goede hulp krijgen. Daarom doet hij mee aan de Ironman in Bolton, Verenigd Koninkrijk. Hij laat zich daarvoor sponsoren en doneert de opbrengst aan Grip op je Dip – een gezamenlijk project van De Jutters, Indigo, Dimence en het Trimbos Instituut.

Grip op je Dip helpt jongeren tussen de 16 en 25 jaar die somber zijn of negatieve gedachten hebben over zichzelf of de wereld om zich heen. Jongeren kunnen onder andere een online groepscursus doen om (weer) grip te krijgen op hun leven.

Online aanbod bij zelfmoordgedachten

Met het geld dat Ruben inzamelt, wil Grip op je Dip een online (groeps)aanbod opzetten voor jongeren met suïcidegedachten, die zich ook aanmelden bij Grip Op Je Dip. “Daarbij willen we samenwerken met 113 Zelfmoordpreventie. Alle wetenschappelijke en ervaringskennis die er is zullen we, samen met een focusgroep van jongeren, inzetten in dit aanbod”, zegt Rianne van der Zanden, landelijk coördinator van de stichting Grip op je Dip.

Gezien de stijging in het aantal suïcides onder jongeren is deze samenwerking een belangrijk initiatief.

Inmiddels heeft Ruben al ruim €2000 opgehaald. Ruben sponsoren voor zijn moedige sportprestatie kan op Pifworld.com

Meer over dit thema

Grip op je Dip

Grip op je Dip is er voor jongeren tussen de 16 en 25 jaar die al een tijdje niet lekker in hun vel zitten en negatieve gedachten hebben over zichzelf of de wereld om zich heen. Om grip te krijgen op die gevoelens, biedt Grip op je Dip allerlei tips en informatie over dips en depressies. Jongeren kunnen ook mailen met een dipdeskundige, anoniem in contact komen met andere jongeren die een dip hebben of een dipcursus volgen. Gripopjedip is een gezamenlijk project van De Jutters, Indigo, Dimence en het Trimbos-instituut. Daarnaast zijn Ypse en Mediant partner.

Meer info