‘Op zoek naar zin’ voor de huisartsenzorg beschikbaar

‘Op zoek naar zin’ voor de huisartsenzorg beschikbaar

De praktijkondersteuner (POH-GGZ) speelt een belangrijke rol in de behandeling van depressieve klachten bij ouderen in de huisartsenpraktijk. Ter uitbreiding van hun behandelaanbod is nu de groepsinterventie 'Op zoek naar zin’ beschikbaar.

Voor deze groepsinterventie wordt gebruik gemaakt van life-review. Het ophalen, evalueren en betekenis toekennen aan herinneringen staat centraal. In ‘Op zoek naar zin’ worden daarbij ook creatieve werkvormen gebruikt.

Depressieve klachten bij ouderen verminderen

‘Op zoek naar zin’ was al voor andere settings, GGZ-instellingen (afdelingen voor chronische psychiatrie en toenmalige preventieafdelingen) en verpleeg- en verzorgingshuizen beschikbaar en bleek een geschikte behandeling om depressieve klachten bij ouderen te verminderen en welbevinden te verhogen.

Met financiering van ZonMw heeft het Trimbos-instituut de interventie aan kunnen passen voor gebruik door POH-GGZ in de huisartsenpraktijk. Aanpassingen hadden betrekking op het aantal en de duur van de sessies en het rekening houden met een ander type begeleider.

Grote tevredenheid tijdens pilot

Uit de begeleidende pilot studie bleken de betrokken POH-GGZ en deelnemende ouderen over het algemeen zeer tevreden met de aangepaste versie. Tevens waren na afloop van de cursus depressieve klachten van deelnemers significant lager dan voor deelname aan de cursus. De resultaten van de pilot studie zijn beschreven in een wetenschappelijk artikel.

Voor POH-GGZ die ‘Op zoek naar zin’ willen geven, biedt het Trimbos-instituut een 2-daagse training aan, op 24 september en 1 november aanstaande.

Dit is een bewerkte versie van het artikel dat op 6 juni 2018 verscheen.

Meer over dit thema

Training ‘Op zoek naar zin’

2-daagse training van Trimbos-instituut voor POH/GGZ voor ‘Op zoek naar zin’

Meer info