Nieuws |

Ondanks corona hebben 122 klassen de Smokefree Challenge succesvol afgerond

Ondanks corona hebben 122 klassen de Smokefree Challenge succesvol afgerond

Afgelopen 6 maanden hebben 122 klassen de ‘Smokefree Challenge’ volbracht. De winnende klas heeft de challenge volgehouden én de leukste creatieve opdracht gemaakt: klas 1E van het Stedelijk Gymnasium uit Haarlem.

De ‘Smokefree Challenge’ is dé niet-roken challenge voor klas 1 en 2 van het voortgezet onderwijs. Het is mooi om te zien dat in een voor het onderwijs onrustig jaar met afwisselend klassikaal les en op afstand werken 122 klassen de challenge volgehouden hebben. Ook stuurden maar liefst 45 klassen een Team Challenge (creatieve opdracht) in waarin zij de voordelen van niet roken op creatieve wijze lieten zien.

“Het was een enerverend schooljaar en we waren benieuwd of en hoeveel creatieve inzendingen we dit jaar voor de Smokefree Challenge binnen zouden krijgen. We zijn onder de indruk van het aantal docenten dat gezorgd heeft dat hun klas op creatieve wijze liet zien wat de voordelen van niet roken zijn. Wat is het de jury moeilijk gemaakt en wat zijn het veel inzendingen!” – Marianne Maat (projectmedewerker van Smokefree Challenge)

Winnaar eerste prijs

De winnende klas – klas 1E van het Stedelijk Gymnasium uit Haarlem – maakte een afwisselende video, waarin de leerlingen onder meer een rap lieten horen en in Minecraft-stijl (video game) een sigaret lieten exploderen. Zij mogen met de hele klas een dagje uit.

Winnaars tweede prijs

Twee klassen zijn met de tweede prijs naar huis gaan: klas 8B van het Geert Groote College uit Amsterdam en klas 1D van het CSG Eekeringe uit Steenwijk. Zij mogen een gezonde activiteit ondernemen, zoals suppen of naar een klimbos.

Waarom Smokefree Challenge?

De meeste rokers beginnen als ze tussen de 12 en 16 jaar oud zijn. Hoe jonger ze starten, hoe vaker ze blijven roken. Eerder onderzoek naar de klassikale niet-roken-wedstrijd (Actie Tegengif) liet zien dat het beginnen met roken werd uitgesteld door leerlingen die mee hadden gedaan aan de wedstrijd.

Doe mee met de Smokefree Challenge 2021-2022

Ook in schooljaar 2021-2022 gaat de challenge weer van start. Heeft u als school interesse? Ga naar www.smokefreechallenge.nl en schrijf uw klas in. De Smokefree Challenge wordt door het Ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport (VWS) georganiseerd en alle eerste en tweede klassen van de middelbare scholen in Nederland kunnen meedoen.

Meld uw klas aan