Nieuws |

Nederland daalt een aantal plaatsen in de Europese ranglijst voor tabaksontmoediging

Nederland daalt een aantal plaatsen in de Europese ranglijst voor tabaksontmoediging

Preventie-akkoord maatregelen hard nodig om Nederlandse positie op het gebied van tabaksontmoediging in Europa te verbeteren.

Op donderdag 20 februari 2020 is tijdens het European Conference on Tobacco or Health (ECToH) de Tobacco Control Scale 2019 gepresenteerd. Deze ranglijst vergelijkt het tabaksbeleid in 36 Europese landen. Per land worden sinds 2004 de overheidsactiviteiten op gebied van tabak, de geldende wetgeving en het budget voor tabaksontmoediging in kaart gebracht. Uit deze laatste meting blijkt dat Nederland sinds 2016 qua tabaksontmoedigingsbeleid gedaald is van de 9e naar de 14e plaats.

Nederland werd ingehaald door diverse landen, waaronder België, Slovenië en Griekenland. Groot-Brittannië eindigde op de eerste plaats. Collega Marc Willemsen (wetenschappelijk directeur tabaksontmoediging van het Trimbos-instituut) reageert:

Hieruit blijkt vooral het grote belang van het maatregelenpakket van het nationale Preventie Akkoord die in 2020 geïntroduceerd wordt, waaronder een flinke eerste accijnsverhoging, verbeterde vergoeding van stoppen met roken ondersteuning, neutrale verpakkingen, een uitstalverbod en grote stoppen met roken campagnes. Als we de maatregelen die de komende tijd ingevoerd worden in de score zouden betrekken zou Nederland direct in de top 10 staan. We zijn dus op de goede weg: het is nu vooral zaak dat wij de komende jaren volop blijven inzetten op een stevig tabaksontmoedigingsbeleid  en de focus niet laten verslappen.

Laila Zaghdoudi
Communicatieadviseur