Nieuws |

Eerste vignet Gezonde School VO voor preventie roken, alcohol, drugsgebruik

Het Comenius College in Hilversum is de eerste school in het voortgezet onderwijs die vandaag het vignet Gezonde School krijgt uitgereikt voor het thema roken, alcohol- en drugspreventie. De school scoort positief op alle pijlers van de Gezonde School en Genotmiddelen: beleid, signalering, educatie en omgeving.

Johan Veenstra, rector van het college, ontvangt het vignet Gezonde School voor het thema Roken, alcohol- en drugspreventie vandaag uit handen van Paul Rosenmöller, voorzitter VO-raad. Dit gebeurt tijdens een feestelijke uitreiking waarbij ook Eric van der Want, wethouder gemeente Hilversum en Judith Oostendorp, programmahoofd Opvoeding en Educatie van het Trimbos-instituut, aanwezig zijn. Aansluitend is er voor alle leerlingen, leerkrachten en genodigden een gezond alcoholvrij drankje om gezamenlijk het succes te vieren.

Het team van De Gezonde School en Genotmiddelen dat de aanvraag van het Comenius College als positief beoordeelde is trots dat de eerste school het deelcertificaat op het thema ontvangt. De school scoort positief op alle peilers die de Gezonde School en Genotmiddelen heeft: beleid, signalering, educatie en omgeving. Scholen die in aanmerking willen komen voor het vignet voor het thema kunnen gebruik maken van de materialen die de Gezonde School en Genotmiddelen heeft op deze thema’s(zie www.dgsg.nl). Scholen kunnen bij hun aanvraag, net als het Comenius College, gebruik maken van de ondersteuning van hun lokale GGD of instelling voor verslavingszorg.

Vignet Gezonde School
Middelbare scholen kunnen sinds 1 september voor vier thema’s een vignet aanvragen: Voeding, Bewegen en sport, Roken, alcohol- en drugspreventie en Relaties en seksualiteit. Het vijfde thema Sociaal emotioneel welbevinden is vanaf 17 november aan te vragen.
Ook het Vechtdal College in Dedemsvaart ontvangt vandaag een vignet voor het thema Voeding, en het Blariacumcollege in Venlo voor het thema Bewegen en Sport. Op alle drie de locaties vindt een feestelijke uitreiking plaats voor leerlingen, leerkrachten en genodigden.

De meeste middelbare scholen werken al aan de gezondheid van hun leerlingen, bijvoorbeeld door gezonde voeding in de kantine of het organiseren van beweeg- en sportactiviteiten. De Gezonde School verbindt losse activiteiten in een planmatige en structurele aanpak. Het vignet is een erkenning voor scholen die structureel, planmatig en integraal werken aan het verbeteren van de gezondheid van hun studenten en medewerkers.

Meer informatie
www.gezondeschool.nl/voortgezet-onderwijsDe samenwerkingspartners van vignet Gezonde School zijn: Voedingscentrum, NISB, VeiligheidNL, Trimbos-instituut, Pharos, Nederlandse Hartstichting, KWF Kankerbestrijding, KVLO, Rutgers WPF, NOC*NSF, Ivoren Kruis, Nationale Hoorstichting, Longfonds, Soa Aids Nederland, RIVM Centrum Gezond Leven, VO-raad, regionale GGD’en en GGD GHOR Nederland.

Contact

Voor meer informatie kunt u contact opnemen met de persvoorlichters:
Marjan Heuving,
tel +31 (0)30 – 2971(138)

Laila Zaghdoudi,
tel +31 (0)30 – 2959(382)