Extern nieuws |

Systematische review en meta-analyse: relatie tussen blootstelling aan en het zelf-posten van alcoholgerelateerde inhoud op sociale media kanalen en alcoholgebruik bij jongeren

Onderzoekers uit Australië hebben een systematische review en meta-analyse uitgevoerd naar de relatie tussen blootstelling aan en het zelf-posten van alcoholgerelateerde inhoud op sociale media kanalen en het alcoholgebruik bij jongeren (≤ 24 jaar). In totaal zijn 30 studies met 19.386 deelnemers geïncludeerd (zoekperiode tot juni 2022).

Uit dit onderzoek blijkt dat zowel een grotere blootstelling aan als het zelf posten van alcoholgerelateerde inhoud op sociale media kanalen geassocieerd is met meer alcoholgebruik bij jongeren. Verder blijkt dat meer blootstelling aan alcoholgerelateerde inhoud op sociale media kanalen toekomstig alcoholgebruik voorspelt.

De onderzoekers concluderen dat meer inzicht in de theoretische mechanismen die de relaties tussen blootstelling aan en het zelf posten van alcoholgerelateerde inhoud op sociale media kanalen en alcoholgebruik kunnen verklaren belangrijk is voor het ontwikkelen van effectieve alcoholbeleid en -preventie.

Cheng, B., Lim, C. C., Rutherford, B. N., Huang, S., Ashley, D. P., Johnson, B., … & Connor, J. P. (2023). A systematic review and meta‐analysis of the relationship between youth drinking, self‐posting of alcohol use and other social media engagement (2012–21). Addiction.