Extern nieuws |

Systematische review en meta-analyse: effect van acuut alcoholgebruik op het nemen van risico’s tijdens gokken

Onderzoekers uit de Verenigde Staten hebben een systematische review en een meta-analyse uitgevoerd naar het effect van acuut alcoholgebruik op het nemen van risico’s tijdens het gokken bij volwassenen (gemiddeld leeftijd 20-38 jaar).

In totaal zijn 20 studies (17 gerandomiseerde onderzoeken met controlegroep en 3 onderzoeken met proefpersonen) met 1832 deelnemers geïncludeerd (zoekperiode 1999 tot 2022).

Uit dit onderzoek blijkt dat acuut alcoholgebruik geen effect heeft op het nemen van risico’s tijdens het gokken bij volwassenen. Ook de mate van alcoholgebruik heeft geen effect op het nemen van risico’s. De onderzoekers suggereren dat verwachtingen over de effecten van dranken een rol spelen, aangezien studies met deelnemers die alcoholvrije dranken dronken versus deelnemers die alcohol dronken een groter effect vonden in vergelijking met studies met deelnemers die een placebo dronken.

Horn, T. L., Whelan, J. P., & Weil, G. T. (2022). Does acute alcohol consumption increase risk-taking while gambling? A systematic review and meta-analysis. Addiction.

Meer lezen over dit onderwerp: