Extern nieuws |

Systematische review: effect van alcoholgebruik op stoppen met roken

Onderzoekers uit Nederland hebben een systematische review uitgevoerd naar het effect van alcoholgebruik op het stoppen met roken bij volwassenen. In totaal zijn 60 studies met 405.361 deelnemers geïncludeerd (zoekperiode tot augustus 2022).

Uit dit onderzoek blijkt dat alcoholgebruik gerelateerd is aan lagere succespercentages bij het stoppen met roken (i.e. lagere stoppercentages en hogere terugvalpercentages). Ook op lange termijn was de duur van het stoppen met roken korter bij volwassenen met een hoger alcoholgebruik. Ten slotte bleek dat de craving naar een sigaret bij rokers toenam als zij werden blootgesteld aan alcoholgebruik en -cues.

De onderzoekers adviseren rokers die alcohol drinken en willen stoppen met roken om een geïntegreerde aanpak te volgen, d.w.z. hun alcoholgebruik te stoppen of aanzienlijk te verminderen vóór en/of tijdens hun stoppoging.

Van Amsterdam, J. & Van den Brink, W. M. D. (2023). The effect of alcohol use on smoking cessation: A systematic review. Alcohol. https://doi.org/10.1016/j.alcohol.2022.12.003