Extern nieuws |

Scoping review: effect van online bezorgdiensten van voeding en alcohol op de volksgezondheid

Onderzoekers uit Nieuw-Zeeland hebben een scoping review uitgevoerd naar het effect van online bezorgdiensten van voeding en alcohol (die leveren binnen 2 uur) op de volksgezondheid bij voornamelijk volwassenen. In totaal zijn 40 studies geïncludeerd (zoekperiode tot 6-7 maart 2022).

Uit dit onderzoek blijkt dat online bezorgdiensten ongezonde voedingsmiddelen op de markt brengen en hiermee de bestaande gezondheidsproblemen waarschijnlijk vergroten. Zo is er een betere toegang tot ongezonde voeding en alcohol en zijn er aanwijzingen dat kansarme gemeenschappen minder toegang hebben tot gezonde producten. Bezorgdiensten die alcohol op aanvraag leveren, kunnen ook de huidige beperkingen op de toegang tot alcohol ondermijnen, met name door slechte leeftijdsverificatiesystemen. Het veranderen van de toegang tot ongezonde producten is een opkomende kwestie in de volksgezondheid. De onderzoekers concluderen dat de huidige regelgeving rondom voeding en alcohol wellicht niet geschikt is voor de opkomende bezorgingsdiensten. Hierdoor is een herziening van beleid nodig.

Duthie, C., Pocock, T., Curl, A., Clark, E., Norriss, D., Bidwell, S., … & Crossin, R. (2023). Online on-demand delivery services of food and alcohol: A scoping review of public health impacts. SSM-Population Health, 101349.