Extern nieuws |

Longitudinale studie: invloed van impulsiviteit en probleemgedrag op antisociale persoonlijkheidsstoornis en stoornis in het alcoholgebruik

Onderzoekers uit Nederland en de Verenigde Staten hebben een longitudinale studie uitgevoerd naar de invloed van impulsiviteit en probleemgedrag in de vroege adolescentie op een antisociale persoonlijkheidsstoornis en een stoornis in het alcoholgebruik in de late adolescentie bij jongeren (N=364, gemiddelde leeftijd: 14 jaar; 49,1% vrouw).

Gegevens van zelfrapportage tussen 2006 en 2012 van de Philadelphia Trajectory Study zijn hiervoor gebruikt. Dit nieuwsbericht richt zich alleen op de resultaten van een stoornis het alcoholgebruik.

Uit dit onderzoek blijkt dat impulsiviteit en probleemgedrag in de vroege adolescentie belangrijke voorspellers zijn voor een stoornis in alcoholgebruik in de late adolescentie. De onderzoekers concluderen dat interventies gericht op impulsiviteit in de vroege adolescentie mogelijk de keten van gebeurtenissen kunnen stoppen die leiden tot een stoornis in het alcoholgebruik in de late adolescentie door de groei in probleemgedrag en alcoholgebruik te vertragen tijdens de vroege- tot midden-adolescentie. Vanaf de midden- tot late-adolescentie zijn de gevolgen van vroege impulsiviteit, met name betrokkenheid bij probleemgedrag, relevante voorspellers van een stoornis in het alcoholgebruik.

Defoe, I. N., Khurana, A., Betancourt, L. M., Hurt, H., & Romer, D. (2022). Cascades from early adolescent impulsivity to late adolescent antisocial personality disorder and alcohol use disorder. Journal of Adolescent Health. https://doi.org/10.1016/j.jadohealth.2022.06.007

Meer lezen over dit onderwerp: