Extern nieuws |

Drie moties over alcoholbeleid tijdens leefstijlpreventiedebat

Tijdens het leefstijlpreventiedebat op 8 maart 2023 zijn 3 moties over alcoholbeleid ingediend.

Eva van Esch (Partij voor de Dieren) en Liane den Haan (Fractie Den Haan) vroegen in een motie de regering een algeheel verbod op alcoholreclame in te stellen. De staatssecretaris van het ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport, Maarten van Ooijen, reageert dat hij alcoholreclame zal gaan monitoren. Deze uitkomsten zal hij gebruiken om verdere interventies uit te werken. Hij denkt op dit moment niet aan een algeheel verbod. Hij wil wel zorgen dat er een einde komt aan reclame op social media gericht op jongeren. Hij ontraadt de motie.

Ook vraagt Rudmer Heerema (VVD) hoe Van Ooijen denkt de doelstellingen van het Nationaal Preventieakkoord op het terrein van problematisch alcoholgebruik te halen, nu de Alcoholtafel is opgeheven. Van Ooijen laat het oordeel van deze motie aan de Tweede Kamer.

Daarnaast vroegen Mohammed Mohandis (Partij van de Arbeid) en Anne Kuik (Christen Democratisch Appel) om een verbod op uitgesteld betalen van online bestelde alcoholhoudende dranken. “Dit onderwerp is een ingewikkelde doorn in mijn oog”, reageert Van Ooijen. Hij laat het oordeel van de motie over aan de Tweede Kamer.

Tweede Kamer

Meer lezen over dit onderwerp: