Cross-sectionele studie: voorkeuren en behoeften van jongvolwassenen bij digitale alcoholinterventies
Onderzoekers uit de Verenigde Staten hebben een cross-sectionele studie uitgevoerd naar de voorkeuren en behoeften van jongvolwassenen bij digitale alcoholinterventies gericht op het verminderen van de gevolgen van alcoholgebruik. In totaal werden 21 jongvolwassen drinkers (18-24 jaar) geïnterviewd over interventies die via mobiele apps of websites worden aangeboden. Ze werden gevraagd naar hun voorkeuren voor inhoud, functies en manieren om gebruikers betrokken te houden.
Uit dit onderzoek blijkt dat de reacties van de deelnemers konden worden ingedeeld in 4 thema’s: voordelen, beperkingen, voorkeuren voor functies en voorkeuren voor het ontwerp van de interventies. Deelnemers noemden voordelen van interventies gericht op de gevolgen van alcoholgebruik, zoals het bevorderen van bewust alcoholgebruik en het verminderen van alcoholschade. Genoemde beperkingen van zulke interventies waren opvattingen dat gevolgen van alcoholgebruik niet te vermijden zijn, noodzakelijk zijn om van te leren en samenhangen met groepsdruk. Voorkeursfuncties waren onder andere real-time tracking, persoonlijke terugkoppeling en psycho-educatie. Voorkeuren voor ontwerp waren een niet-veroordelende benadering, interactieve inhoud en een gebruiksvriendelijk platform.
De onderzoekers concluderen dat het waardevol is om eindgebruikers vroeg in het ontwikkelingsproces van digitale alcoholinterventies te betrekken. Dit levert informatie op voor de inhoud en het ontwerp en kan leiden tot meer betrokkenheid en tevredenheid onder gebruikers.