Extern nieuws |

Accijns op alcoholhoudende dranken met 8,4 procent omhoog

De Tweede Kamer heeft afgelopen week ingestemd met een amendement van de Kamerleden Silvio Erkens (VVD) en Chris Stoffer (SGP) om de accijns op alcoholhoudende dranken per 1 januari 2024 niet met 16,2 procent, maar met circa 8,4 procent te verhogen. In de Miljoenennota 2024 stond het voorstel om de accijns op alcoholhoudende dranken met 16,2 procent te verhogen. De dekking wordt gevonden in de verhoging van de accijns op tabak en de kansspelbelasting.

Daarnaast heeft de Kamer ingestemd met een motie van Silvio Erkens (VVD), Chris Stoffer (SGP) en Derk Jan Eppink (BBB), waarin de regering gevraagd wordt te monitoren wat de grenseffecten zijn van de accijnsverhoging op alcoholhoudende dranken.

Bovendien  zal vanaf 1 januari 2024 de heffing van de accijns op bier gekoppeld worden aan het alcoholgehalte. Hoe hoger het alcoholgehalte, hoe hoger de accijns op het bier. Nu hangt het tarief van de bieraccijns af van het extractgehalte van het bier. Met deze verandering hebben de Tweede en Eerste Kamer al in 2021 ingestemd. Toen is besloten om deze verandering in te laten treden in 2024. Tenslotte wordt per 1 januari 2024 een minimumtarief voor de bieraccijns van €26,13 per 100 liter ingevoerd.

Dit  betekent dat er bij bier op macroniveau een verhoging komt van de accijns met circa 8 procent, maar dat de hoogte van het accijnstarief voor de verschillende soorten bieren sterk uiteen zal lopen afhankelijk van het alcoholgehalte. Kleine brouwers van bieren met 3,5 procent alcohol en hoger, behouden hun korting van 7,5 procent op de tarieven.

STAP

Meer lezen over dit onderwerp: