Nieuws |

Internetbehandelingen voor rokende en drinkende ex-kankerpatiënten

Internetbehandelingen voor rokende en drinkende ex-kankerpatiënten

Het Trimbos-instituut ontwikkelt met subsidie van KWF Kankerbestrijding de komende vier jaar zelfhulp internetbehandelingen om ex-kankerpatiënten te ondersteunen bij het verminderen van hun alcoholgebruik en bij het stoppen met roken. Overmatig alcoholgebruik en roken vergroten de kans op kanker in het algemeen, en de kans dat mensen die zijn genezen opnieuw kanker krijgen. Naar verwachting zijn er in 2020 zo’n 60.000 rokende en 40.000 overmatige drinkende ex-kankerpatiënten in Nederland.

Naast de ontwikkeling van de zelfhulp internetbehandelingen wordt in de komende vier jaar ook de effectiviteit en doelmatigheid van de nieuwe interventies onderzocht. Wanneer de behandelingen succesvol blijken zal samen met patiëntenorganisaties een strategie worden ontwikkeld om ze breed in te zetten.

Achtergrond 

Overmatig alcoholgebruik en roken zijn risicofactoren voor kanker, zowel voor nieuwe patiënten als voor ex-patiënten. De komende jaren zal het aantal ex-kankerpatiënten stijgen, alsmede het aantal mensen die opnieuw kanker krijgen. Er zijn goede aanwijzingen dat leefstijlbehandelingen voor mensen die kanker hebben gehad effectief zijn en een positieve invloed hebben op hun kwaliteit van leven. Ook de eerste ervaringen met online leefstijlbehandelingen voor deze groep patiënten zijn positief. De wetenschappelijke kennis over de effectiviteit van alcohol- en stoppen met roken behandelingen voor ex-kankerpatiënten staat echter nog in de kinderschoenen. Dit project draagt bij aan het vergroten van deze kennis.

Nationale en internationale samenwerking

Tijdens de ontwikkeling van de behandelingen en het onderzoeken van de effectiviteit wordt samengewerkt met de Vrije Universiteit en het VU medisch centrum in Amsterdam, de Radboud Universiteit in Nijmegen, het Karolinska-instituut in Stockholm (Zweden), het Fred Hutchinson kankeronderzoeksinstituut in Seattle (VS), de Universiteit van Washington (VS), en het Nationaal Expertisecentrum Tabaksontmoediging (onderdeel van het Trimbos-instituut). Voor de eventuele verspreiding van de ontwikkelde interventies zal ook samengewerkt worden met de Leven met kanker-beweging, een samenwerkingsverband van patiëntenorganisaties voor kankerpatiënten. 

Meer over dit thema

Contact

Voor meer informatie kunt u contact opnemen met de persvoorlichters:
Marjan Heuving,
tel +31 (0)30 – 2971(138)

Laila Zaghdoudi,
tel +31 (0)30 – 2959(382)