Profiel

J.P.J. (John-Peter) Kools

Functie
Senior Drug Policy Advisor
Programma
Drugs
Telefoon
+31 (0)30 - 2959(344)
E-mail
Neem contact op
John-Peter  Kools

Expertise

John-Peter Kools is een internationaal expert op het gebied van druggebruik, drugsbeleid en harm reduction.

Sinds zijn studie politicologie aan de Vrije Universiteit is hij inmiddels 3 decennia betrokken in het drugsveld. Midden in de heroïne-epidemie in de jaren 80 was hij betrokken bij de eerste HIV preventie en gezondheidsprogramma’s voor druggebuikers in zijn woonplaats Amsterdam. In 1990 was hij medeoprichter van de gezondheidspreventie organisatie Mainline. Hier heeft hij talloze gezondheidsprojecten voor druggebruikers (voorlichtingsmaterialen, campagnes) ontwikkeld en uitgevoerd.

Sinds 1995 zet Kools deze kennis vooral ook internationaal in, via onderzoek, advisering, capaciteitsopbouw en het bepleiten en ondersteunen van harm reduction en gezondheidsprogramma’s voor drugsgebruikers. Zijn expertise bestrijkt ook het veld van politie, justitie en het gevangeniswezen. Zijn werkgebied concentreert zich in Oost Europa, (Centraal) Azië en zuidelijk Afrika. Kools is een veel gevraagd spreker, voorzitter en expert op het gebied van internationaal drugsbeleid.
Van 2010 tot 2016 was hij voorzitter van Harm Reduction International (HRI).
Sinds januari 2016 is Kools werkzaam bij het Trimbos Instituut.

Inspiratie en missie

Gedurende zijn hele loopbaan is maatschappelijke betrokkenheid bij de drugsproblematiek een belangrijke drijfveer voor Kools. ’Goed beleid is mensenwerk’ is hierbij een leidend motto. Essentieel daarbij is inbreng van alle actoren: van gezondheidswerkers en politieagenten tot aan beleidsmedewerkers en wetenschappers.
Goed drugsbeleid dat is gestoeld op wetenschap en internationale ‘best practices’, en waarbij volksgezondheid en mensenrechten centraal staan, dient in eerste instantie druggebruikers en hun directe omgeving  en, zo leert de ervaring, daarmee ook samenleving als geheel.

In het internationale drugsdebat is Kools daarom een erkend bepleiter van een effectief en humaan drugsbeleid voor allen; voor degenen die geen middelen gebruiken, die hiermee willen stoppen, en voor degenen die -vooralsnog- middelen gebruiken maar dit met zo min mogelijk risico en gezondheidsschade willen doen.

Lopende projecten

Kools is sinds 2016 werkzaam bij het Trimbios Instituut en bouwde het internationale drugsbeleidswerk van het Instituut uit met de volgende projecten:

  • Beleidscoördinatie van EU programma ter versterken van nationaal drugsbeleid in Centraal Azië (www.cadap-eu.org)
  • Evaluatie van HIV programmering in Oost-Europa en Centraal Azië
  • Beleidsevaluatie in Kroatië (i.c Nationale Drugs Strategie, drugsbehandeling en opiaat substitutie behandeling)
  • Advisering en studiebezoek faciliteren van verschillende internationale delegaties (Indonesië, Maleisië, Centraal Aziatische regio)

Nevenfuncties

  • Project staff (ondersteunen intern. projecten), De Regenboog Groep

Er zijn geen publicaties gekoppeld. Bekijk al onze publicaties.

Er zijn geen relevante producten gekoppeld. Direct naar de webwinkel.

Geen resultaten.

Meer in de media