Extern nieuws |

Systematische paraplu review: effect van belastingen en prijzen op alcoholgebruik en verschil op basis van sociaaleconomische status

Onderzoekers uit Canada hebben een systematische paraplu review uitgevoerd naar het effect van belastingen en prijzen op alcoholgebruik bij zowel jongeren als volwassenen. Ook werd er gekeken of het effect verschilde op basis van de sociaaleconomische status (SES) in een land.

In totaal zijn 30 studies (6 paraplu reviews, 7 meta-analyses, 3 meta-regressies en 14 verhalende reviews) geïncludeerd (zoekperiode tot januari 2022).

Uit dit onderzoek blijkt dat hogere alcoholprijzen en -belastingen samenhangen met een lager totaal alcoholgebruik. De prijsgevoeligheid verschilt per type drank. De eigen-prijselasticiteit meet de verandering van de vraag naar alcohol in reactie op een prijsverandering van alcohol, waarbij alle andere factoren gelijk blijven. Deze eigen-prijselasticiteit van de vraag naar alcohol was consequent negatief (dit betekent dat wanneer alcohol in prijs stijgt, de vraag naar alcohol daalt en andersom) en groot genoeg om van betekenis te zijn voor beleid. Daarnaast is er geen bewijs gevonden dat de alcoholprijsgevoeligheid verschilt op basis van de SES in een land.

De onderzoekers concluderen dat belastingen doeltreffend zijn om het alcoholgebruik terug te verminderen. Bovendien wordt verwacht dat een prijsverhoging van alcohol middels belastingverhoging ook de belastinginkomsten zal doen toenemen, omdat de vraag naar alcohol inelastisch is.

Guindon, G. E., Zhao, K., Fatima, T., Garasia, S., Quinn, N., Baskerville, N. B., & Paraje, G. R. (2022). Prices, taxes and alcohol use: A systematic umbrella review. Addiction. 117(12). 3004-3023. https://doi.org/10.1111/add.15966

Meer lezen over dit onderwerp: