Extern nieuws |

Scoping review: korte termijn effecten van voedsel- en alcoholconsumptie

Onderzoekers uit het Verenigd Koninkrijk hebben een scoping review uitgevoerd naar de effecten van eten in combinatie met het drinken van alcohol bij verschillende doelgroepen (volwassenen, studenten en medewerkers van de universiteit of dienstverlenende mensen) op korte termijn (i.e. reactietijd en alcoholintoxicatie gemeten door de alcoholconcentratie in het bloed en de adem).

In totaal zijn 10 studies met 437 deelnemers geïncludeerd (zoekperiode tot juni 2021).

Uit dit onderzoek blijkt dat er weinig bewijs is voor het  effect van het tegelijkertijd eten en drinken van alcohol op de reactietijd en alcoholintoxicatie op de korte termijn. De onderzoekers concluderen dat eten in combinatie met het drinken van alcohol vaak wordt aanbevolen door richtlijnen en bronnen die door de alcoholindustrie worden gefinancierd. Hoewel het aannemelijk is dat het tegelijkertijd eten en drinken van alcohol een schadebeperkende effect kan hebben, concluderen de onderzoekers dat er meer bewijs voor dit effect nodig is om te voorkomen dat mensen om deze reden langdurig zwaar gaan drinken.

Ramsbottom, A., Petticrew, M., Huber, A., & van Schalkwyk, M. C. Drinking on an empty stomach: a scoping review of the evidence on how consuming food with alcohol affects short-term outcomes. Journal of Public Health. https://doi.org/10.1093/pubmed/fdac117

Meer lezen over dit onderwerp: