Extern nieuws |

Ruimte van alcohollobby bij ministerie VWS

De alcohollobby krijgt nog altijd te veel ruimte op het Ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport (VWS) concludeert lobbydeskundige Arco Timmermans.

Eén van de dingen die hem opvielen in de aanpak van de alcohollobby is dat ze ‘uit het gevarenframe’ proberen te blijven: ze willen niet geassocieerd worden met de gevaarlijke aspecten van hun product. Zo willen ze geen koppeling tussen alcohol en tabak. Daarin hebben ze regelmatig succes.

Daarnaast wijst de alcoholindustrie het ministerie op een rapport van de Gezondheidsraad waaruit “positieve effecten” van matig alcoholgebruik zouden blijken. Dit is misleidend, aangezien er geen causaal verband is aangetoond: de Gezondheidsraad weet niet of deze positieve effecten voor specifieke aandoeningen komen door het drinken van alcohol, terwijl er veel negatieve effecten van alcohol zijn aangetoond. Zo veroorzaakt alcoholgebruik kanker.

In 2018 lanceerde het kabinet met het Nationaal Preventieakkoord plannen om Nederlanders minder alcohol te laten drinken. Sindsdien kwamen de alcoholindustrie en de gezondheidspartijen regelmatig bij elkaar aan de ‘preventietafel problematisch alcoholgebruik’. Omdat de belangen aan deze Alcoholtafel te verschillend zijn, besloot staatssecretaris Van Ooijen vorige maand om de tafel op te heffen. Wel blijft hij in gesprek met zowel de alcoholindustrie als de gezondheidspartijen.

Argos, een samenwerkingsverband tussen HUMAN en VPRO

Meer lezen over dit onderwerp: